A Vasbeton Fogalma, T√≠pusai, Felhaszn√°l√°sa Az √Čp√≠tŇĎiparban

Szaki Tud√°st√°r

A Vasbeton Fogalma, T√≠pusai, Felhaszn√°l√°sa Az √Čp√≠tŇĎiparban

A vasbeton egy rendk√≠v√ľl sokoldal√ļan felhaszn√°l√≥hat√≥ √©p√≠tŇĎipari alapanyag. M√©gis, hogyan k√©sz√ľl el a beton √©s ac√©l kombin√°ci√≥ja - amely egy rendk√≠v√ľl k√ľl√∂nleges kever√©knek sz√°m√≠t? Mi jellemzi ennek szil√°rds√°g√°t, tart√≥ss√°g√°t? √ćme, szaki blogunk leg√ļjabb √≠r√°sa k√∂vetkezik - laikusoknak √©s szakembereknek egyar√°nt. 

A vasbeton fogalma

A vasbeton egy olyan √©p√≠tŇĎanyag, amely k√©t alapvetŇĎ anyag, az ac√©l √©s a beton kombin√°ci√≥j√°b√≥l sz√ľletik. A beton a kŇĎt√∂rmel√©k, a homok, a cement √©s a v√≠z kever√©k√©bŇĎl √°ll, m√≠g az ac√©l a fesz√ľlts√©gek √©s terhel√©sek elleni erŇĎs√≠t√©st szolg√°lja. Az eredm√©ny egy olyan anyag, amely √∂tv√∂zi a beton t√∂m√∂rs√©g√©t √©s a vas rugalmass√°g√°t, √≠gy ide√°lis megold√°sokat k√≠n√°l az √©p√≠t√©szet √©s az infrastrukt√ļra ter√ľlet√©n. Kiv√°l√≥an alkalmazhat√≥ a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√©retŇĪ √©s t√≠pus√ļ szerkezetek √©p√≠t√©s√©re. 

Az ac√©l hozz√°ad√°sa n√∂veli a beton szak√≠t√≥szil√°rds√°g√°t √©s rugalmass√°g√°t, √≠gy cs√∂kkentve a reped√©sek √©s a t√∂r√©sek kialakul√°s√°nak kock√°zat√°t. Ez√°ltal a vasbeton lehetŇĎs√©get teremt arra, hogy nagyobb terhel√©snek legyen ellen√°ll√≥, tart√≥sabb szerkezeteket hozzunk l√©tre. Az anyag sokoldal√ļs√°g√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen sz√©les k√∂rben alkalmazhat√≥, p√©ld√°ul hidak, t√°mfalak, √©p√ľletek √©s egy√©b infrastruktur√°lis l√©tes√≠tm√©nyek √©p√≠t√©s√©ben. Az ac√©l √©s a beton kombin√°ci√≥ja a szerkezeteknek jelentŇĎs erŇĎt ad, mik√∂zben lehetŇĎv√© teszi, hogy k√∂nnyebben form√°lhat√≥k √©s tervezhetŇĎk legyenek. 

A vasbeton elŇĎnyei k√∂z√© tartozik az idŇĎj√°r√°si v√°ltoz√°sokkal, vegyi anyagokkal √©s m√°s k√ľlsŇĎ t√©nyezŇĎkkel szembeni ellen√°ll√≥ k√©pess√©ge. Emellett hozz√°j√°rul a fenntarthat√≥ √©p√≠t√©szet √©s a k√∂rnyezetv√©delemhez, mivel cs√∂kkenti az √©p√≠tŇĎanyagok mennyis√©g√©t, mik√∂zben n√∂veli a szerkezetek √©lettartam√°t. √Ėsszess√©g√©ben a vasbeton az √©p√≠t√©szet √©s az infrastrukt√ļra ter√©n egy olyan innovat√≠v anyag, amely a szil√°rds√°g √©s a tart√≥ss√°g mellett a tervez√©si √©s form√°l√°si lehetŇĎs√©gek sz√©les sk√°l√°j√°t is k√≠n√°lja.

Típusai

Vasbeton Sz√°lak

A vasbeton k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√≠pusai √©s alkalmaz√°si ter√ľleteik sz√©les sk√°l√°j√°val rendelkeznek, √©s a tervezŇĎk √©s √©p√≠t√©szek sz√°m√°ra v√°ltozatos lehetŇĎs√©geket k√≠n√°lnak. Az elt√©rŇĎ ig√©nyek kiel√©g√≠t√©se √©rdek√©ben kifejlesztett fajt√°k lehetŇĎv√© teszik a szerkezetek testreszabott tervez√©s√©t √©s kivitelez√©s√©t. Az egyik elterjedt t√≠pus a magas szil√°rds√°g√ļ vasbeton (HSB), amely magas minŇĎs√©gŇĪ cementet √©s kifejezetten fejlesztett ac√©lokat haszn√°l.

Ez a fajta kiemelkedŇĎ szil√°rds√°g√ļ √©s terhelhetŇĎs√©gŇĪ, √≠gy alkalmas nagyobb m√©retŇĪ √©s nehezebb egys√©gekkel terhelt szerkezetekre, mint p√©ld√°ul hidak √©s magas √©p√ľletek. A prec√≠zi√≥s beton (PCC) egy m√°sik fajta, amelyet pontosabb gy√°rt√°si folyamatok √©s szigor√ļbb minŇĎs√©gellenŇĎrz√©s jellemzik. Ez a t√≠pus k√ľl√∂nf√©le alkalmaz√°si ter√ľleteken, p√©ld√°ul prec√≠zi√≥s g√©pek vagy mŇĪv√©szeti alkot√°sok √©p√≠t√©s√©n√©l hasznos, mivel pontosabb formakialak√≠t√°st tesz lehetŇĎv√©. 

A gyors szil√°rds√°gfejlŇĎd√©sŇĪ vasbeton (Rapid Strength Concrete) olyan fajta, amely gyorsan szil√°rdul meg, ami lehetŇĎv√© teszi az √©p√≠tkez√©sek gyorsabb halad√°s√°t √©s az √©p√ľletek gyorsabb haszn√°latba v√©tel√©t. Ez k√ľl√∂n√∂sen fontos olyan projektek eset√©n, ahol a gyorsas√°g √©s a hat√©konys√°g kiemelt szempont. A rugalmas vasbeton (FRC) az ac√©lrostokkal t√∂rt√©nŇĎ megerŇĎs√≠t√©sre √∂sszpontos√≠t. Ezek a rostok hozz√°j√°rulnak a vasbeton rugalmass√°g√°hoz √©s reped√©s√°ll√≥s√°g√°hoz. 

A FRC k√ľl√∂n√∂sen alkalmas olyan projektekhez, ahol a terhel√©sek v√°ltoz√≥ak vagy a szerkezetnek kiemelt rugalmass√°gra van sz√ľks√©ge. √Ėsszess√©g√©ben a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ vasbeton t√≠pusok sz√©les v√°laszt√©k√°t k√≠n√°lj√°k, amelyek lehetŇĎv√© teszik az √©p√≠t√©szek√©s tervezŇĎk sz√°m√°ra, hogy az adott projekt ig√©nyeinek √©s k√∂vetelm√©nyeinek megfelelŇĎen v√°lasszanak, elŇĎseg√≠tve ezzel az √©p√≠t√©si folyamatok hat√©konys√°g√°t √©s a kiv√°l√≥ minŇĎs√©gŇĪ szerkezetek l√©trehoz√°s√°t.

Rövid története

A vasbeton t√∂rt√©nete m√©lyen kapcsol√≥dik az √©p√≠t√©szet √©s az infrastrukt√ļra fejlŇĎd√©s√©hez. A technol√≥giai forradalom √©s az ipari fejlŇĎd√©s egyidejŇĪleg teremtett√©k meg azokat az alapokat, amelyek lehetŇĎv√© tett√©k a megalkot√°s√°t √©s elterjed√©s√©t. A vasbeton koncepci√≥j√°nak elŇĎsz√∂r az 1800-as √©vek k√∂zep√©n vetett√©k fel, amikor az √©p√≠tŇĎm√©rn√∂k √©s kŇĎmŇĪves, Joseph Monier k√≠s√©rletezni kezdett a cement √©s a vas egyes√≠t√©s√©vel. 1867-ben Monier szabadalmaztatta az elk√©pzel√©s√©t, de m√©g nem terjedt el sz√©les k√∂rben. 

A val√≥di √°tt√∂r√©st azonban az 1900-as √©vek elej√©n hozta meg a francia √©p√≠t√©sz, Auguste Perret √©s a belga √©p√≠tŇĎm√©rn√∂k, Gustave Magnel, akik felfedezt√©k a vasbetonban rejlŇĎ lehetŇĎs√©geket. Perret sz√°mos jelentŇĎs projektet val√≥s√≠tott meg, bele√©rtve a Th√©√Ętre des Champs-√Člys√©es-t is, amely a vasbeton mŇĪv√©szi √©s √©p√≠t√©szeti alkalmaz√°s√°nak korai p√©ld√°ja lett. Terjed√©se a 20. sz√°zadban gyorsan n√∂vekedett, k√ľl√∂n√∂sen az √©p√≠t√©szeti √©s infrastruktur√°lis projektek ter√ľlet√©n. 

A technol√≥gia alkalmaz√°sa elterjedt a h√≠d√©p√≠t√©sben, √©p√ľletek emel√©s√©ben √©s egy√©b infrastruktur√°lis alkot√°sokban. Az anyagot elkezdt√©k alkalmazni az egyszerŇĪbb h√°zakt√≥l kezdve a magas emeletes √©p√ľletekig. N√©pszerŇĪs√©g√©t a tart√≥ss√°ga, a k√∂nnyŇĪ form√°lhat√≥s√°ga √©s az el√©rhetŇĎs√©ge n√∂velte. Az anyag alkalmaz√°sa a h√°bor√ļk ut√°n is tov√°bb folytat√≥dott, amikor a helyre√°ll√≠t√°s √©s az √ļjj√°√©p√≠t√©s sor√°n lehetŇĎv√© tette a gyors √©s hat√©kony √©p√≠t√©st

Ma a vasbeton sz√©les k√∂rben haszn√°lt √©p√≠tŇĎanyag, amely kulcsszerepet j√°tszik az infrastrukt√ļra √©s az √©p√≠t√©szet ter√ľlet√©n. A folyamatos kutat√°s √©s fejleszt√©s tov√°bbra is √ļj lehetŇĎs√©geket k√≠n√°l ennek a kifinomult anyagnak, ami hozz√°j√°rul az √©p√≠tŇĎipar √©s az infrastrukt√ļra fenntarthat√≥ fejlŇĎd√©s√©hez.

Hogyan haszn√°lj√°k fel az √©p√≠tŇĎiparban?

Komplett Alapzat

A vasbeton rendk√≠v√ľl sz√©les k√∂rŇĪ felhaszn√°l√°st √©lvez az √©p√≠tŇĎiparban, √©s az √©vtizedek sor√°n sz√°mos fontos projektn√©l bizony√≠totta alkalmazkod√≥k√©pess√©g√©t √©s tart√≥ss√°g√°t. Az anyag kombin√°lja a beton √©s az ac√©l elŇĎnyeit, √©s sz√°mos elŇĎnyt k√≠n√°l az √©p√≠t√©szeti √©s infrastruktur√°lis tervez√©sben. Az egyik leggyakoribb felhaszn√°l√°si ter√ľlet a magas√©p√≠t√©s, ahol a vasbeton lehetŇĎv√© teszi a magasabb √©p√ľletek k√∂nnyŇĪ √©s stabil kivitelez√©s√©t

A v√°zszerkezetekben alkalmazva jelentŇĎs terhel√©st b√≠r el, ami lehetŇĎv√© teszi az √©p√ľletek magasabbra t√∂rt√©nŇĎ emel√©s√©t an√©lk√ľl, hogy azok instabilakk√° v√°ln√°nak. A hidak √©p√≠t√©s√©ben is sz√©les k√∂rben alkalmazz√°k a vasbetont. A konstrukci√≥ szil√°rds√°g√°nak √©s tart√≥ss√°g√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen ide√°lis megold√°s hatalmas s√ļlyok, p√©ld√°ul k√∂zleked√©si eszk√∂z√∂k, v√≠z vagy m√°s infrastruktur√°lis rendszerek sz√°m√°ra. Az aut√≥p√°ly√°k √©s alagutak √©p√≠t√©s√©ben a vasbeton √ļjabb ter√ľleteket h√≥d√≠tott meg. Az anyag ellen√°ll a k√ľlsŇĎ hat√°soknak, p√©ld√°ul a talajmozg√°snak vagy az idŇĎj√°r√°si viszonyoknak, √≠gy biztos√≠tva az infrastrukt√ļra hossz√ļ √©lettartam√°t.

A lak√≥√©p√ľletek tervez√©s√©ben √©s √©p√≠t√©s√©ben is n√©pszerŇĪ a vasbeton alkalmaz√°sa. Az anyag seg√≠ti a strukt√ļra stabilit√°s√°t, √©s lehetŇĎv√© teszi a rugalmas tervez√©st. Emellett a haszn√°lat√°val k√∂nnyen elker√ľlhetŇĎk az olyan probl√©m√°k, mint a reped√©sek √©s m√°s szerkezeti hib√°k. A fenntarthat√≥ √©p√≠t√©szetben is egyre gyakrabban alkalmazz√°k a vasbetont, mivel az anyag hozz√°j√°rul a tart√≥s √©s energiahat√©kony √©p√ľletek l√©trehoz√°s√°hoz. Ez√°ltal az √©p√≠tŇĎiparban nemcsak erŇĎs √©s stabil, hanem k√∂rnyezetbar√°t √©s gazdas√°gos megold√°s is.

Milyen árakon kapható?

A vasbeton √°r√°t sz√°mos t√©nyezŇĎ befoly√°solja, √©s ezek a t√©nyezŇĎk v√°ltoz√≥ak lehetnek az √©p√≠tŇĎipar √©s a kereslet f√ľggv√©ny√©ben. Az √°rakat √°ltal√°ban n√©gy fŇĎ t√©nyezŇĎ hat√°rozza meg: a helyi piaci felt√©telek, a nyersanyagok k√∂lts√©gei, az √©p√≠tŇĎipari kereslet √©s az energia√°rak. Az egyik meghat√°roz√≥ t√©nyezŇĎ a helyi piaci k√∂r√ľlm√©nyek. Az egyes r√©gi√≥kban elt√©rŇĎek lehetnek az √°rak az √©p√≠tŇĎanyagoknak, √©s a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ piaci t√©nyezŇĎk jelentŇĎsen befoly√°solhatj√°k a vasbeton √°r√°t. 

A helyi kereslet √©s k√≠n√°lat, az infrastruktur√°lis fejleszt√©sek √©s a gazdas√°gi felt√©telek mind hozz√°j√°rulhatnak az √°rk√©pz√©shez. A nyersanyagok k√∂lts√©gei is meghat√°roz√≥ t√©nyezŇĎk. A cement, a kŇĎt√∂rmel√©k √©s az ac√©l √°rai ingadozhatnak a glob√°lis piaci v√°ltoz√°soknak megfelelŇĎen, ami k√∂zvetlen hat√°ssal van a vasbeton √°r√°ra. Az olaj√°rak v√°ltoz√°sai szint√©n befoly√°solhatj√°k az energiaig√©nyes cementgy√°rt√°s k√∂lts√©geit. Az √©p√≠tŇĎipari kereslet is meghat√°rozza az √°rakat.

Ha magas az √©p√≠tkez√©sek √©s infrastruktur√°lis projektek sz√°ma, akkor nŇĎhet a vasbeton ir√°nti kereslet, ami emelheti az √°rakat. EllenkezŇĎ esetben, ha cs√∂kken az √©p√≠tŇĎipar aktivit√°sa, akkor az √°rak is cs√∂kkenhetnek. Az energia√°rak szint√©n befoly√°solj√°k a vasbeton √°r√°t. A cementgy√°rt√°s √©s az egy√©b gy√°rt√°si folyamatok energi√°t ig√©nyelnek, √≠gy az energia√°rak v√°ltoz√°sa k√∂zvetlen hat√°ssal lehet az √°rakra. 

Ezen t√©nyezŇĎk egy√ľttesen form√°lj√°k az √°r√°t, √©s a√©p√≠tŇĎiparban val√≥ alkalmaz√°sa sor√°n fontos figyelembe venni√ľk a fejlesztŇĎknek, v√°llalkoz√≥knak √©s tervezŇĎknek. A pontos √°rakat az adott idŇĎpontban √©s helysz√≠nen √©rdemes megvizsg√°lni, mivel azok v√°ltozhatnak az aktu√°lis piaci felt√©telek √©s gazdas√°gi k√∂r√ľlm√©nyek f√ľggv√©ny√©ben.

ElŇĎ√°ll√≠t√°sa

K√ľl√∂nleges √©p√≠tm√©ny

A vasbeton elŇĎ√°ll√≠t√°sa egy √∂sszetett folyamat, amely k√©t fŇĎ komponens, a beton √©s az ac√©l kombin√°ci√≥j√°t haszn√°lja fel. Ez a kombin√°ci√≥ erŇĎs √©s tart√≥s anyagot hoz l√©tre, amely sz√©les k√∂rben alkalmazhat√≥ az √©p√≠tŇĎiparban √©s az infrastrukt√ļra tervez√©s√©ben. Az elsŇĎ l√©p√©s a cement, v√≠z, homok √©s kŇĎt√∂rmel√©k kever√©se, ami a beton alapanyaga. A cement az √∂sszetart√≥ anyag, amely a kever√©ket k√∂tŇĎanyagg√° alak√≠tja. A v√≠z hozz√°ad√°sa √©s a megfelelŇĎ kever√©s r√©v√©n kialakul egy olyan massza, amely alkalmas az √©p√≠tŇĎelemek form√°l√°s√°ra. 

Az ac√©l, k√ľl√∂nf√©le form√°kban √©s m√©retekben, hozz√°ad√≥dik a betonhoz, hogy megerŇĎs√≠tse √©s ellen√°ll√≥bb√° tegye azt. Az ac√©lszerkezetek, leggyakrabban h√°l√≥szerkezetek vagy rudak form√°j√°ban, a beton belsŇĎ r√©sz√©be ker√ľlnek, √≠gy a k√©t anyag egy√ľttesen mŇĪk√∂dik a terhel√©sek √©s nyom√°sok ellen. Az √∂sszetevŇĎk kever√©se √©s form√°z√°sa ut√°n a keletkezŇĎ vasbeton kever√©ket helysz√≠nen √∂ntik vagy elŇĎregy√°rtott elemek form√°j√°ban √°ll√≠tj√°k elŇĎ. Az elŇĎre gy√°rtott elemek gyakran k√∂nnyebben kezelhetŇĎk √©s telep√≠thetŇĎk, ami jav√≠tja az √©p√≠t√©si hat√©konys√°got

A beton kever√©k kikem√©nyed√©se √©s szil√°rdul√°sa ut√°n k√©szen √°ll az alkalmaz√°sra. Fontos megjegyezni, hogy a megfelelŇĎ kever√©si ar√°nyok, a megfelelŇĎ minŇĎs√©gŇĪ cement √©s az ac√©l megfelelŇĎ elhelyez√©se kulcsfontoss√°g√ļak a vasbeton minŇĎs√©g√©nek biztos√≠t√°s√°ban. ElŇĎ√°ll√≠t√°s√°val egy olyan anyag j√∂n l√©tre, amely erŇĎteljesen ellen√°ll a terhel√©seknek √©s kiv√°l√≥an alkalmazhat√≥ k√ľl√∂nf√©le √©p√≠t√©szeti √©s infrastruktur√°lis projektekben. A folyamatos kutat√°s √©s fejleszt√©s tov√°bbra is jav√≠tja a vasbeton technol√≥gi√°j√°t, √©s √ļj alkalmaz√°si lehetŇĎs√©geket k√≠n√°l az √©p√≠tŇĎipar sz√°m√°ra.

ElŇĎnyei √©s h√°tr√°nyai

A vasbeton, mint √©p√≠tŇĎanyag, sz√°mos elŇĎnnyel rendelkezik, amelyek miatt sz√©les k√∂rben alkalmazz√°k az √©p√≠tŇĎiparban √©s az infrastrukt√ļra tervez√©s√©ben. Az egyik legkiemelkedŇĎbb elŇĎnye a rendk√≠v√ľli szil√°rds√°g √©s terhelhetŇĎs√©g, amit az ac√©lbet√©tek √©s a beton kombin√°ci√≥ja eredm√©nyez. Ez lehetŇĎv√© teszi a vasbeton alkalmaz√°s√°t olyan projektekben, ahol magas teherb√≠r√°s √©s stabilit√°s sz√ľks√©ges, p√©ld√°ul h√≠d- vagy emeletes √©p√≠t√©szetben. A vasbeton rugalmass√°ga √©s k√∂nnyŇĪ form√°lhat√≥s√°ga tov√°bbi elŇĎnyt jelent. 

A rugalmass√°g lehetŇĎv√© teszi a szerkezetek jobb ellen√°ll√°s√°t a terhel√©seknek, √©s lehetŇĎs√©get ny√ļjt a komplex form√°k kialak√≠t√°s√°ra. Ez fontos a modern √©p√≠t√©szeti tervez√©sben √©s az egyedi form√°j√ļ √©p√ľletek l√©trehoz√°s√°ban. A vasbeton rendk√≠v√ľl idŇĎj√°r√°s√°ll√≥ √©s ellen√°ll a korr√≥zi√≥nak, ami hozz√°j√°rul a szerkezetek hossz√ļ √©lettartam√°hoz. Ez k√ľl√∂n√∂sen fontos azokon a ter√ľleteken, ahol extr√©m idŇĎj√°r√°si k√∂r√ľlm√©nyek vagy magas p√°ratartalom jellemzŇĎ. Ugyanakkor, n√©h√°ny h√°tr√°nyt is figyelembe kell venni. 

Az egyik legfontosabb h√°tr√°ny a gy√°rt√°s sor√°n keletkezŇĎ nagy k√∂rnyezeti l√°bnyom. A cement elŇĎ√°ll√≠t√°sa p√©ld√°ul energiaig√©nyes √©s sz√©n-dioxid kibocs√°t√°ssal j√°r, ami hozz√°j√°rul az √ľvegh√°zhat√°s√ļ g√°zok kibocs√°t√°s√°hoz. Egy m√°sik fontos szempont a szigetelŇĎk√©pess√©g hi√°nya. Nem rendelkezik j√≥ hŇĎszigetelŇĎ tulajdons√°gokkal, ami n√∂velheti a fŇĪt√©si √©s hŇĪt√©si k√∂lts√©geket az √©p√ľletekben. V√©g√ľl, a vasbeton s√ļlya is jelentŇĎs t√©nyezŇĎ lehet, k√ľl√∂n√∂sen az √©p√ľletek magasabb szintjein√©l. 

Ez megn√∂velheti az √©p√ľletek alapoz√°si k√∂lts√©geit √©s korl√°tozhatja azok alkalmaz√°s√°t bizonyos projektekben. Mindazon√°ltal, ezen anyag rendk√≠v√ľl sokoldal√ļ √©s hat√©kony anyag, amelynek elŇĎnyei √°ltal√°ban fel√ľlm√ļlj√°k a h√°tr√°nyokat az √©p√≠tŇĎipari √©s infrastruktur√°lis alkalmaz√°sokban. Az ipar folyamatosan kutat √©s fejleszt, hogy minimaliz√°lja a negat√≠v hat√°sokat, √©s tov√°bbi elŇĎny√∂ket hozzon l√©tre a vasbeton alkalmaz√°s√°val.

Milyen hatást gyakorol a környezetre?

A mérnökök az állványon

A vasbeton, mint √©p√≠tŇĎanyag, k√∂rnyezeti hat√°sai sz√°mos szempontb√≥l √©rt√©kelhetŇĎk. Az elŇĎny√∂k mellett figyelembe kell venni a gy√°rt√°s, az alkalmaz√°s √©s a lebont√°s folyamatainak k√∂rnyezeti k√∂vetkezm√©nyeit. ElŇĎ√°ll√≠t√°sa sor√°n jelentŇĎs mennyis√©gŇĪ energia sz√ľks√©ges, k√ľl√∂n√∂sen a cement elŇĎ√°ll√≠t√°sa kapcs√°n. A cementgy√°rt√°s az egyik legnagyobb sz√©n-dioxid-kibocs√°t√≥ forr√°s a vil√°gon. A k√∂rnyezeti hat√°sok enyh√≠t√©se √©rdek√©ben folyamatosan dolgoznak azon, hogy hat√©konyabb √©s fenntarthat√≥bb gy√°rt√°si elj√°r√°sokat hozzanak l√©tre. 

Az anyag gy√°rt√°s√°hoz sz√ľks√©ges nyersanyagok, mint p√©ld√°ul a homok √©s a kŇĎt√∂rmel√©k kitermel√©se is befoly√°solhatja a k√∂rnyezetet, k√ľl√∂n√∂sen akkor, ha nem t√∂rt√©nik fenntarthat√≥ m√≥don. Az √©p√≠tkez√©si ter√ľletek rehabilit√°ci√≥ja √©s a b√°ny√°k fenntarthat√≥ kezel√©se fontos l√©p√©sek az ezen hat√°sok cs√∂kkent√©se √©rdek√©ben. A vasbeton erŇĎteljes √©s tart√≥s, ami hozz√°j√°rul a szerkezetek hossz√ļ √©lettartam√°hoz. Ez√°ltal cs√∂kkentheti az √ļj √©p√ľletek vagy infrastruktur√°lis l√©tes√≠tm√©nyek gyakori fel√ļj√≠t√°s√°nak sz√ľks√©gess√©g√©t, ami potenci√°lisan cs√∂kkentheti a nyersanyagok √©s az energia felhaszn√°l√°s√°t az idŇĎvel. 

Alkalmas lehet az √ļjrahasznos√≠t√°sra, p√©ld√°ul a lebontott √©p√ľletek √©s szerkezetek √ļjrahasznos√≠t√°s√°val. A beton √ļjrahasznos√≠t√°sa hozz√°j√°rulhat a hullad√©kcs√∂kkent√©shez √©s a k√∂rnyezet v√©delm√©hez. Ugyanakkor, a haszn√°lata ut√°n keletkezŇĎ hullad√©k is kih√≠v√°st jelent. A lebont√°s √©s a beton √ļjrahasznos√≠t√°s√°nak k√∂lts√©gei √©s technol√≥gi√°i m√©g fejleszt√©sre szorulnak. √Ėsszess√©g√©ben a vasbeton k√∂rnyezeti hat√°sai sokf√©le t√©nyezŇĎtŇĎl f√ľggenek. 

A folyamatos kutat√°s √©s fejleszt√©s ir√°nyul a fenntarthat√≥bb gy√°rt√°si √©s alkalmaz√°si m√≥dszerek kifejleszt√©s√©re, hogy minimaliz√°lj√°k az anyag k√∂rnyezeti l√°bnyom√°t, mik√∂zben megŇĎrzik az √©p√≠tŇĎanyagok megb√≠zhat√≥s√°g√°t √©s hat√©konys√°g√°t.

A vasbetonban gazdag ter√ľletek

A vasbetonban gazdag orsz√°gok kiv√°l√≥ infrastrukt√ļr√°val rendelkeznek, √©s az anyag sz√©les k√∂rŇĪ felhaszn√°l√°sa hozz√°j√°rul az √©p√≠tett k√∂rnyezet√ľk fejlŇĎd√©s√©hez √©s fenntart√°s√°hoz. Ezek az orsz√°gok gyakran a modern √©p√≠t√©szet √©s a magas technol√≥giai fejletts√©g √©lenj√°r√≥i, mivel a vasbeton k√ľl√∂nleges tulajdons√°gai lehetŇĎv√© teszik a kreat√≠v tervez√©st √©s a monument√°lis √©p√≠t√©szeti alkot√°sok megval√≥s√≠t√°s√°t. Az infrastruktur√°lis projektek, mint p√©ld√°ul hidak, √ļt√©p√≠t√©si munk√°latok, rep√ľlŇĎterek √©s √©p√ľletek, a vasbeton haszn√°lat√°val √©p√ľlnek fel. 

Ezek az orsz√°gok √©len j√°rnak a fenntarthat√≥ fejlŇĎd√©sben is, hiszen a tart√≥ss√°ga hozz√°j√°rul a l√©tes√≠tm√©nyek hossz√ļ √©lettartam√°hoz, minimaliz√°lva a karbantart√°s √©s a fel√ļj√≠t√°s ig√©ny√©t. A gazdag vasbeton felhaszn√°l√°s√ļ orsz√°gok gyakran a v√°rosi k√∂rnyezet fejleszt√©s√©re is √∂sszpontos√≠tanak. Magas emeletes irodah√°zak, bev√°s√°rl√≥k√∂zpontok √©s lak√≥komplexumok √©p√ľlnek ezen anyag alkalmaz√°s√°val, amelyek nemcsak eszt√©tikailag vonz√≥k, hanem a funkcionalit√°sukkal is kiemelkednek. A vasbeton elŇĎnyei k√∂z√© tartozik a gyors √©s hat√©kony √©p√≠t√©si folyamat lehetŇĎs√©ge is.

Az ilyen orsz√°gokban a fejlett √©p√≠tŇĎipar √©s a technol√≥giai fejleszt√©sek lehetŇĎv√© teszik a nagy projektek gyors megval√≥s√≠t√°s√°t, ami k√ľl√∂n√∂sen fontos a n√∂vekvŇĎ v√°rosok √©s a gazdas√°gi n√∂veked√©s szempontj√°b√≥l. Azonban ezek az orsz√°gok n√©ha szembes√ľlnek kih√≠v√°sokkal is, p√©ld√°ul a fenntarthat√≥s√°gi √©s k√∂rnyezetv√©delmi agg√°lyokkal, a t√ļlzott energiafogyaszt√°ssal √©s a gy√°rt√°si folyamatok k√°ros k√∂rnyezeti hat√°saival. Az elhanyagolt ter√ľleteken a vasbeton hullad√©kok √©s lebontott √©p√ľletek √ļjrahasznos√≠t√°sa m√©g fejleszt√©sre szorul. 

V√©g√ľl, a vasbetonban gazdag orsz√°gok a kutat√°s √©s a technol√≥gia ter√©n is meghat√°roz√≥k, ahogyan folyamatosan t√∂k√©letes√≠tik az anyag tulajdons√°gait √©s keresnek fenntarthat√≥bb alternat√≠v√°kat. Ezzel hozz√°j√°rulnak az √©p√≠tŇĎipar glob√°lis fejlŇĎd√©s√©hez √©s a fenntarthat√≥ fejlŇĎd√©s ir√°ny√°ba t√∂rt√©nŇĎ elmozdul√°shoz.Hasonló cikkek, tartalmak

SzerzŇĎ
A cikket írta:
√Čp√≠t√©szm√©rn√∂k √©s gener√°lkivitelezŇĎ.

Komment írása

Ha meglátásod lenne a cikkel kapcsolatban, akkor írd meg kommentben!
A kommentnek minimum 20 karakter hossz√ļnak kell lennie.

Elfogadom az adatédelmi nyilatkozatban foglaltakat.

Az adatkezelési tájékoztatót el kell fogadni.
A kommentnek minimum 20 karakter hossz√ļnak kell lennie.
Az adatkezelési tájékoztatót el kell fogadni.

Port√°lunkr√≥lSzakiWeb - Ingyenes √Čp√≠tŇĎipari Szakember KeresŇĎ

SZAKI KERES√ČSE N√ČV ALAPJ√ĀN

betonozót keresel - vagy szakemberként regisztrálnál?

Mindkét esetben teljesen ingyenes a szolgáltatás.

Böngészel az adatlapok között - vagy inkább bombázzanak a szakik?

Seg√≠t√ľnk Neked betonoz√≥t tal√°lni. Mindk√©t esetben teljesen ingyenes a szolg√°ltat√°s.

Melyik v√°rosban lenne sz√ľks√©ged betonoz√≥ szakemberre?

V√°laszd ki a megfelelŇĎ v√°rost a list√°b√≥l a n√©vre kattint√°ssal, hogy tal√°lni tudjunk Neked betonoz√≥ szakembert.

Budapest
Debrecen
Szeged
Miskolc
Pécs
GyŇĎr
Nyíregyháza
Kecskemét
Székesfehérvár
Szombathely
Szolnok
Tatab√°nya
√Črd
Kaposv√°r
Sopron
Veszprém
Békéscsaba
Zalaegerszeg
Eger
Nagykanizsa
Duna√ļjv√°ros
H√≥dmezŇĎv√°s√°rhely
Dunakeszi
Cegléd
Salgótarján
Baja
Szigetszentmiklós
√ďzd
V√°c
Szeksz√°rd
Mosonmagyaróvár
G√∂d√∂llŇĎ
Hajd√ļb√∂sz√∂rm√©ny
P√°pa
Gyula
Gyöngyös
Kiskunfélegyháza
Ajka
Orosh√°za
Esztergom
Budaörs
Szentes
Kiskunhalas
Kazincbarcika
Jászberény
Szentendre
Siófok
Hajd√ļszoboszl√≥
NagykŇĎr√∂s
Tata
Makó
Gy√°l
Dunaharaszti
Törökszentmiklós
Vecsés
Hatvan
Karcag
Keszthely
V√°rpalota
Békés
Paks
Fót
Kom√°rom
Dombóvár
Sz√°zhalombatta
Göd
Oroszl√°ny
Monor
Balmaz√ļjv√°ros
Moh√°cs
Hajd√ļn√°n√°s
Veresegyh√°z
Szigethalom
Gy√∂mrŇĎ
Mátészalka
MezŇĎt√ļr
Kisv√°rda
Pom√°z
Dabas
Csongr√°d
MezŇĎk√∂vesd
Szarvas
Tisza√ļjv√°ros
Kalocsa
Tapolca
Balassagyarmat
Pécel
Beretty√≥√ļjfalu
S√°toralja√ļjhely
S√°rv√°r
P√ľsp√∂klad√°ny
Abony
KiskŇĎr√∂s
Mór
Pilisvörösvár
Budakeszi
Bonyh√°d
GyomaendrŇĎd
Balatonf√ľred
Törökbálint
Hajd√ļs√°mson
Tiszavasv√°ri
Biatorb√°gy
Újfehértó
Hajd√ļhadh√°z
B√°tonyterenye
Nagyk√°ta
Nyírbátor
S√°rospatak
Albertirsa
Kistarcsa
S√°rbog√°rd
Maglód
Bicske
Dorog
KŇĎszeg
√úllŇĎ
Sajószentpéter
Tiszakécske
Marcali
Pilis
Körmend
Kiskunmajsa
Lajosmizse
Tiszaf√ľred
Isaszeg
Kis√ļjsz√°ll√°s
Tolna
Celldömölk
Heves
Budakal√°sz
Szigetv√°r
Nagyat√°d
Csorna
Kapuv√°r
MezŇĎber√©ny
G√°rdony
R√°ckeve
Sarkad
Kerepes
Edelény
Diósd
Hal√°sztelek
Nagykálló
Pásztó
√ďcsa
Csömör
Siklós
Szeghalom
Szerencs
T√°rnok
Szentgotth√°rd
Kiskunlach√°za
Derecske
Vásárosnamény
T√ļrkeve
Hajd√ļdorog
J√°noshalma
N√°dudvar
Dunaföldvár
J√°szap√°ti
Kecel
Balatonalm√°di
Kunszentm√°rton
Kunszentmiklós
S√ľlys√°p
Tam√°si
Fehérgyarmat
Piliscsaba
Ercsi
Polg√°r
Lenti
J√°sz√°roksz√°ll√°s
Dévaványa
Nyíradony
S√°ndorfalva
Tura
F√ľzesabony
Kunhegyes
ErdŇĎkertes
Dunavars√°ny
Soltvadkert
Nyerges√ļjfalu
Nagykov√°csi
Üröm
P√°ty
Ňźrbotty√°n
Létavértes
Kistelek
Zirc
V√©sztŇĎ
Polg√°rdi
Enying
Mindszent
√Ācs
Ibr√°ny
Putnok
B√°csalm√°s
Nyírtelek
Zalaszentgrót
FelsŇĎzsolca
SzentlŇĎrinc
Fegyvernek
Mogyoród
Kerekegyh√°za
Téglás
Encs
GyŇĎr√ļjbar√°t
Balk√°ny
Solt
Nagyecsed
MartfŇĪ
Bátaszék
S√ľmeg
Aszód
√öjsz√°sz
Szabadsz√°ll√°s
Taksony
MezŇĎkov√°csh√°za
T√°pi√≥szecsŇĎ
J√°nossomorja
Koz√°rmisleny
Tótkomlós
Battonya
Mórahalom
Szécsény
Tápiószele
Pusztaszabolcs
MezŇĎcs√°t
Kaba
Berhida
Balatonbogl√°r
F√ľzesgyarmat
Alsózsolca
Nagyhal√°sz
Dömsöd
Hossz√ļp√°lyi
Izs√°k
Kartal
Jászfényszaru
LŇĎrinci
Velence
J√°szlad√°ny
Martonv√°s√°r
Tahitótfalu
Kunmadaras
Jászkisér
Kom√°di
Szikszó
Tiszalök
Vámospércs
Kisbér
MezŇĎhegyes
Rákóczifalva
T√°t
Zsámbék
Cs√°kv√°r
Balatonlelle
Alsónémedi
Tápiószentmárton
Bugyi
AlgyŇĎ
Újkígyós
Egyek
Tiszal√ļc
Csurgó
Kondoros
Nagyszénás
Domaszék
Szada
M√©lyk√ļt
Tiszaalp√°r
Nyírmada
Nyékládháza
Csorv√°s
Csenger
L√°batlan
Szentm√°rtonk√°ta
Kemecse
√Ėrk√©ny
Elek
EmŇĎd
Fonyód
Onga
P√©tf√ľrdŇĎ
Nagymaros
Tiszacsege
MezŇĎfalva
Szatymaz
Hévíz
R√°calm√°s
Körösladány
Helvécia
Szabadbatty√°n
Kenderes
Mikepércs
D√°ny
SzŇĎdliget
Kótaj
Aba
Tompa
Tokaj
Lakitelek
In√°rcs
Ebes
Szegv√°r
Környe
Rakamaz
Tab
Törtel
Seregélyes
Devecser
Tószeg
Ny√ļl
Abádszalók
Vasv√°r
Kóka
Ceglédbercel
SzendrŇĎ
Hark√°ny
Demecser
SzirmabesenyŇĎ
Pilisszentiv√°n
CsemŇĎ
Letenye
Z√°hony
Biharkeresztes
M√°ndok
BalatonfŇĪzfŇĎ
Cibakh√°za
Etyek
Mende
Nagytarcsa
Doboz
Fadd
MonorierdŇĎ
Bodajk
Simontornya
Tokod
Pécsvárad
Nagyvenyim
Tét
M√°lyi
Dombr√°d
Baktalórántháza
Hern√°d
Földes
Pannonhalma
Bóly
Perk√°ta
Telki
Dunavecse
FertŇĎszentmikl√≥s
√Āsotthalom
MezŇĎkeresztes
Decs
Nyíracsád
Arló
Kiszombor
B√°bolna
Verpelét
Nyírábrány
Délegyháza
Ajak
Szajol
Adony
VerŇĎce
Napkor
Ny√°regyh√°za
Gyenesdi√°s
Hort
S√ľk√∂sd
Ecser
Békésszentandrás
Taktahark√°ny
Kápolnásnyék
Bag
Kétegyháza
PilisborosjenŇĎ
Medgyesegyh√°za
SzŇĎd
Kengyel
Le√°nyfalu
B√ľk
Kállósemjén
K√°l
Vaja
FelsŇĎt√°rk√°ny
G√°doros
G√°vavencsellŇĎ
Deszk
√Črsekvadkert
Ballószög
Tuzsér
Bal√°stya
Farmos
Hernádnémeti
Hegyeshalom
Herend
Zagyvarékas
Tápiógyörgye
Hod√°sz
Orgov√°ny
Jászalsószentgyörgy
Baracs
FertŇĎd
FelsŇĎpakony
Hossz√ļhet√©ny
Zsombó
Tápióbicske
Nyírpazony
Akasztó
Harta
Vask√ļt
Vép
√Ėcs√∂d
Nagybajom
Bord√°ny
GyŇĎrszemere
Besenyszög
R√°ckereszt√ļr
T√°borfalva
Csepreg
Lébény
Tóalmás
ErdŇĎtelek
Borsodn√°dasd
S√°rosd
Bocskaikert
Csob√°nka
Röszke
Nagyréde
S√≥sk√ļt
Bököny
Hal√°szi
Abda
Sajókaza
Csolnok
Nyírbogát
S√°sd
Ecséd
Dunapataj
M√ļcsony
Aba√ļjsz√°nt√≥
P√°kozd
Hajós
Dunabogd√°ny
G√∂nyŇĪ
Csabrendek
Hajd√ļszov√°t
Cig√°nd
Bélapátfalva
Zalal√∂vŇĎ
√Ėttev√©ny
√ďp√°lyi
Lengyeltóti
Budav√°r (1. ker√ľlet)
Budapest 2. ker√ľlet
√ďbuda-B√©k√°smegyer (3. ker√ľlet)
√öjpest (4. ker√ľlet)
Lip√≥tv√°ros (5. ker√ľlet)
Ter√©zv√°ros (6. ker√ľlet)
Erzs√©betv√°ros (7. ker√ľlet)
J√≥zsefv√°ros (8. ker√ľlet)
Ferencv√°ros (9. ker√ľlet)
KŇĎb√°nya (10. ker√ľlet)
√öjbuda (11. ker√ľlet)
Hegyvid√©k (12. ker√ľlet)
Budapest 13. ker√ľlet
Zugl√≥ (14. ker√ľlet)
R√°kospalota( 15. ker√ľlet)
Budapest 16. ker√ľlet
R√°kosmente (17. ker√ľlet)
PestszentlŇĎrinc (18. ker√ľlet)
Kispest (19. ker√ľlet)
Pesterzs√©bet (20. ker√ľlet)
Csepel (21. Ker√ľlet)
Budafok (22. Ker√ľlet)
Soroks√°r (23. Ker√ľlet)
Hévízgyörk
Földeák
V√©rtesszŇĎlŇĎs
Nagym√°gocs
Üllés
Lepsény
S√°rszentmih√°ly
Tiszabura
Balatonszabadi
Sárrétudvari
Zalakom√°r
Bakonycsernye
Levelek
Jászjákóhalma
Nyírbéltek
Dánszentmiklós
Nagyigm√°nd
Boldog
Kakucs
Cserszegtomaj
P√°troha
Gomba
Ap√°tfalva
Poroszló
Kisköre
Kar√°csond
Tokodaltáró
Pilisszántó
Tiszadob
Kocsord
Tarcal
Madaras
HŇĎgy√©sz
T√°pi√≥szŇĎlŇĎs
Hajmáskér
Nyírbogdány
Gyöngyössolymos
Csan√°dpalota
Biharnagybajom
Dusnok
Sajólád
√Črsekcsan√°d
Gesztely
Szalkszentm√°rton
Sajóbábony
Baj
Tornyosp√°lca
Di√≥sjenŇĎ
Iv√°ncsa
Bölcske
√öjharty√°n
Tass
Porcsalma
Szakoly
Kulcs
Szob
Nagyhegyes
Rétság
Szentg√°l
Gencsap√°ti
Megyaszó
BŇĎcs
J√°szkarajenŇĎ
Zákányszék
Nyírlugos
Nemesv√°mos
Bugac
GyŇĎrz√°moly
S√°ris√°p
Recsk
Baracska
Iregszemcse
Kun√°gota
Ad√°cs
Pocsaj
Beled
Kóny
B√°r√°nd
Csanytelek
Répcelak
Sellye
Nyírmeggyes
Tiszakeszi
Rajka
Andornakt√°lya
KarancslapujtŇĎ
J√°k
Jakabsz√°ll√°s
Cece
BesenyŇĎtelek
PetŇĎfib√°nya
Lovasberény
Ostoros
Nagydorog
Balatonkenese
Tiszaeszl√°r
Berzence
B√°csbokod
Tarj√°n
Ok√°ny
√öjszilv√°s
Dunaszentgyörgy
Köröstarcsa
S√°rkereszt√ļr
√ďfeh√©rt√≥
Tápióság
Bagamér
T√°pl√°nszentkereszt
Vill√°ny
Abas√°r
Csan√°dap√°ca
Kesztölc
Kocs
√öri
Gyöngyöshalász
Rudab√°nya
Segesd
R√°bapatona
Pr√ľgy
Kelebia
Forró
J√°nosh√°za
Bekecs
Gyöngyöspata
Tiszan√°na
Jászszentlászló
Galgahévíz
Apc
MezŇĎzombor
Kisl√°ng
M√°ny
J√°szszentandr√°s
Ruzsa
Kadark√ļt
Szabadkígyós
Kaposm√©rŇĎ
Tiszakar√°d
√örhida
Tunyogmatolcs
Szentistv√°n
Beremend
Kosd
Zam√°rdi
Lánycsók
Pusztav√°m
Arnót
Fényeslitke
Szank
J√°noshida
Valkó
V√°l
Kissz√°ll√°s
Békéssámson
Pér
Nyírkarász
Gyöngyöstarján
K√°loz
Görbeháza
Makl√°r
Boldva
Ňźcs√©ny
Sz√°rliget
M√°gocs
Mosonszentmiklós
√ďnod
Piliscsév
Ny√°rlŇĎrinc
Herceghalom
Sz√°szv√°r
Gara
Tarpa
Szigetcsép
Apagy
Kerecsend
Zs√°mbok
Nasz√°ly
Magyarb√°nhegyes
Szigetmonostor
Nagybaracska
Döge
Buj
Töltéstava
Kimle
Császártöltés
Kéthely
ElŇĎsz√°ll√°s
Nagym√°nyok
Pellérd
Forr√°sk√ļt
Böhönye
FertŇĎr√°kos
Nyírmihálydi
Tiszadada
SomoskŇĎ√ļjfalu
Lajoskom√°rom
S√°r√°nd
Nagydobos
Szedres
CserkeszŇĎlŇĎ
M√°d
√Ėsk√ľ
Pincehely
√ďpusztaszer
Tengelic
Nyírcsaholy
Balatonföldvár
Dég
Kismaros
Péteri
Buj√°k
Kony√°r
Sajószöged
Bucsa
K√°ntorj√°nosi
Vonyarcvashegy
Pétervására
Litér
F√ľl√∂psz√°ll√°s
Domony
P√°zm√°nd
Máriapócs
Mérk
Bogyiszló
BŇĎny
Badacsonytomaj
Jászdózsa
√Āgfalva
Z√°moly
Nagyrábé
Monostorp√°lyi
Pilisszentkereszt
Városföld
Mocsa
√Ād√°nd
Sajóvámos
Nagyoroszi
Cs√°ny
Szigetszentm√°rton
MezŇĎszilas
Tiszaszentimre
TiszabŇĎ
Jobb√°gyi
Méhkerék
Szabadegyh√°za
Kistokaj
Tordas
Kópháza
Tiszap√ľsp√∂ki
Koroncó
Székkutas
Becsehely
Bokod
SzendrŇĎl√°d
Hercegszántó
Kunfehértó
Gönc
Kevermes
Gyönk
Alm√°sf√ľzitŇĎ
Aranyosap√°ti
Nyírgyulaj
Hidas
Par√°d
BŇĎs√°rk√°ny
Bercel
Zomba
Romh√°ny
Dombegyh√°z
Vácszentlászló
Nyírmártonfalva
Perb√°l
Tyukod
Maroslele
Szany
S√ľttŇĎ
Pócsmegyer
Nyírtass
√örk√ļt
Hars√°ny
B√°tya
Apostag
CsengŇĎd
Nyírkáta
Csengele
Iklad
Szomód
Nagycenk
Harka
Dunaszeg
Ňźsi
Kecskéd
Alatty√°n
Hajd√ļbagos
Zagyvaszántó
Kompolt
Egerszalók
Baks
Pilismarót
R√°k√≥czi√ļjfalu
Fábiánsebestyén
D√°vod
Nyírvasvári
P√°nd
Nagykoz√°r
Bog√°cs
Encsencs
Domoszló
Balatonszárszó
Döbrököz
Szamosszeg
Anarcs
Iszkaszentgyörgy
R√°d
Farkaslyuk
Taktaszada
Gyulah√°za
Zalakaros
Sziget√ļjfalu
Gégény
Bajna
Kék
L√°bod
Mátraverebély
Kaszaper
Ny√°rsap√°t
M√°traderecske
Csörög
Berekböszörmény
Torony
Tasz√°r
√Āsv√°nyr√°r√≥
Cs√∂kmŇĎ
DunaszekcsŇĎ
Vámosgyörk
Alap
Szurdokp√ľsp√∂ki
SzentlŇĎrinck√°ta
J√°szfelsŇĎszentgy√∂rgy
√Čcs
Fehérvárcsurgó
Szihalom
Kisléta
√öjszentiv√°n
HejŇĎb√°ba
Nyir√°d
Far√°d
√Āgasegyh√°za
T√°llya
Madocsa
Noszvaj
Tiszabezdéd
Vasad
Szentkir√°ly
Rózsaszentmárton
Cs√°sz√°r
Csetény
Heréd
Karancskeszi
M√°traterenye
Vácrátót
Csévharaszt
Dunakiliti
BudajenŇĎ
J√°rd√°nh√°za
Szentkir√°lyszabadja
Rimóc
Aszaló
Katym√°r
Kocsér
K√°lm√°nh√°za
Tar
Kaz√°r
Piricse
Tatárszentgyörgy
Balatonfenyves
Visegr√°d
Cs√°voly
Sármellék
Nemesn√°dudvar
Ikrény
Soponya
Bócsa
Tarnaörs
√Ėk√∂rit√≥f√ľlp√∂s
Karcsa
Tiszabercel
Tolcsva
FelsŇĎszentiv√°n
Sirok
Felcs√ļt
Levél
S√°gv√°r
Pap
Tiszanagyfalu
LŇĎk√∂sh√°za
P√°lmonostora
Kesznyéten
Halmaj
Szokolya
Nagyszentj√°nos
M√°riak√°lnok
Markaz
Csór
Tarnalelesz
Ikerv√°r
Nagycserkesz
Szederkény
Vajszló
T√°zl√°r
Vértesacsa
Ricse
CsabacsŇĪd
Balatonszemes
Csopak
Nyírtura
GyŇĎr√ļjfalu
Csákánydoroszló
Somogyv√°r
Bakonyszentlászló
S√°ly
Nagyv√°zsony
F√ľl√∂p
F√°bi√°nh√°za
Izsófalva
J√°nkmajtis
V√°charty√°n
Enese
Petneh√°za
Galgam√°csa
N√°dasdlad√°ny
Méra
Zsad√°ny
Németkér
Geszteréd
Atk√°r
Mosonszolnok
Le√°nyv√°r
Tiszasziget
√Āsz√°r
Tömörkény
B√ľkk√°br√°ny
BesnyŇĎ
Kunsz√°ll√°s
Vasmegyer
Szabolcsveresmart
Fajsz
Olaszliszka
B√°ta
KisgyŇĎr
T√°c
Nógrádmegyer
J√°szboldogh√°za
Pócspetri
M√°tranov√°k
√Črpatak
Zalaap√°ti
Hern√°dkak
GyŇĎrladam√©r
P√°tka
Pusztaföldvár
√öjlengyel
V√°mosszabadi
Tarnaméra
Kakasd
√Ālmosd
Tinnye
V√°mosmikola
TiszatenyŇĎ
Dudar
Csépa
J√°sztelek
KaposfŇĎ
Murakereszt√ļr
Sz√°r
Miske
FelsŇĎ√∂rs
Alsóörs
Monok
Ormosb√°nya
Pacsa
Bana
Szomolya
Szilv√°sv√°rad
Tardos
R√°bapaty
TiszaszŇĎlŇĎs
Nagyf√ľged
Csólyospálos
MezŇĎt√°rk√°ny
KŇĎtelek
Ozora
Dunasziget
Vars√°ny
MezŇĎny√°r√°d
Bajót
Hangony
Istenmezeje
GyŇĎrtelek
Szerep
Csom√°d
FoktŇĎ
Nagyk√∂rŇĪ
Palot√°s
Somogyj√°d
HegykŇĎ
Derekegyh√°z
Balatonszentgyörgy
Bak
T√©nyŇĎ
TiszajenŇĎ
Tiszakany√°r
Kurity√°n
SzŇĪcsi
Lad√°nybene
Pilisj√°szfalu
Somogyszob
Szepetnek
Csokonyavisonta
P√°lfa
Kar√°d
Gellénháza
M√°traszŇĎlŇĎs
Zs√°ka
Szatm√°rcseke
Dunaalm√°s
Magyaralm√°s
T√ľrje
Gyöngyösoroszi
Kunbaja
Pusztamonostor
Görcsöny
Majosh√°za
√Ėreglak
Kunadacs
Szendehely
Pusztadobos
Nagylóc
Tiszaroff
Karancsalja
Dédestapolcsány
S√°rkeresztes
Darnózseli
Penc
Kékcse
Tiszav√°rkony
Ramocsah√°za
KaposszekcsŇĎ
Alsóvadász
Babócsa
Sarkadkereszt√ļr
Legyesbénye
Balatonkereszt√ļr
Papkeszi
B√°tmonostor
Mecsekn√°dasd
Drégelypalánk
Tiszas√ľly
√Āt√°ny
Saj√≥kereszt√ļr
Balotasz√°ll√°s
Kölesd
B√ľkkaranyos
KŇĎsz√°rhegy
Vaszar
√öjszentmargita
Nagyhars√°ny
Hortob√°gy
GyŇĎrs√°g
K√°polna
Gyermely
Lud√°nyhal√°szi
Kötegyán
Vilm√°ny
Kutas
Nagyberki
Kálló
Nagyvars√°ny
PetŇĎfisz√°ll√°s
Bakonyszombathely
Alcs√ļtdoboz
Kincsesb√°nya
Söjtör
Pereszteg
Sz√°kszend
K√ľbekh√°za
P√ľsp√∂khatvan
Nagys√°p
T√°rk√°ny
Tiszapalkonya
Tiszatarj√°n
Cs√°talja
V√°cduka
Magyarcsan√°d
Ňźr
Egerbakta
Novajidr√°ny
Telekgerend√°s
Tiszak√ľrt
Acsa
Tetétlen
Szeremle
Kölcse
Biri
Pusztaszer
L√∂vŇĎ
Sukoró
Tiszatelek
P√°cin
Nógrád
Pitvaros
MesztegnyŇĎ
Végegyháza
Ugod
Dunaegyh√°za
Sajópetri
Nagykamar√°s
S√©nyŇĎ
Tiszaörs
Dejt√°r
Nagykereki
Kisapostag
Köröm
Etes
B√°nhorv√°ti
Borota
Tihany
Tibolddaróc
Pély
Bodroghalom
S√°rszent√°gota
Somberek
Réde
Cs√≥kakŇĎ
Szak√°ly
Tevel
Sz√ľgy
Mernye
Vasszécseny
Buzs√°k
Verseg
L√°tr√°ny
Sé
Véménd
Eszt√°r
Novaj
Bánréve
Kétsoprony
Homokmégy
KŇĎr√∂shegy
Pusztavacs
Tótvázsony
Egercsehi
Szil
Vizsl√°s
Vajd√°cska
FertŇĎsz√©plak
Balatonendréd
N√°dasd
Alsópáhok
Nagyberény
Igal
MezŇĎszentgy√∂rgy
Vértessomló
Bezenye
J√°rmi
Mártély
Vitnyéd
Nagykar√°csony
BalatonfŇĎkaj√°r
V√°roslŇĎd
Sajóörös
B√°gyogszov√°t
JenŇĎ
Tim√°r
Tiszabecs
Egyházasrádóc
Gyarmat
Tök
Gerend√°s
Kocsola
Halmajugra
Börcs
Rém
Bocon√°d
Daruszentmiklós
Iharosberény
Kajárpéc
Karancss√°g
Taktakenéz
Bagod
Neszmély
Galambok
Iv√°n
Szigetbecse
Eperjeske
Ecsegfalva
Kismarja
Kajdacs
Sopronkövesd
Kesz√ľ
Alsószentmárton
N√°rai
Gy√ļr√≥
Gy√ľre
SzŇĎlŇĎsgy√∂r√∂k
Dalmand
Sióagárd
Hédervár
Magyarkeszi
Rohod
Kunsziget
Paszab
KŇĎv√°g√≥szŇĎlŇĎs
Ilk
P√°hi
Szir√°k
Nagyb√°nhegyes
V√°ncsod
Igrici
Bakonybél
Bénye
Soltszentimre
Márkó
In√°ncs
Vanyarc
Endrefalva
Berente
Tatah√°za
Tarnazsad√°ny
Rum
Apaj
Gyömöre
Tard
B√ľkkszentkereszt
Zalahal√°p
KislŇĎd
Ravazd
Murony
Gerjen
Zebegény
Somogys√°rd
M√°za
Lov√°szi
Bakonszeg
Tenk
Szakm√°r
FelgyŇĎ
Borsodszentgyörgy
Hencida
Kehidakust√°ny
Nyírcsászári
Sarud
MezŇĎcsokonya
Csabdi
Hetes
S√ļr
Tarany
MezŇĎszemere
Nagyiv√°n
Magyarpol√°ny
R√©vf√ľl√∂p
Ecseg
Furta
Ken√©zlŇĎ
Rezi
Pápateszér
Pog√°ny
Hidasnémeti
Detk
Csákberény
Inke
Szalonna
Szabolcsb√°ka
Ňźriszentp√©ter
Újléta
Regöly
Nagyeszterg√°r
Pilisszentlászló
Balatonvil√°gos
Pusztaz√°mor
HejŇĎpapi
Szuhogy
Mak√°d
Juta
Kisar
Borsodszir√°k
P√°ka
Kurd
MezŇĎlad√°ny
Tesk√°nd
Gyöngyösfalu
Lov√°szpatona
S√°ta
F√ľl√∂pjakab
Tiszaszentm√°rton
Monostorap√°ti
Parasznya
Babót
Letkés
Szal√°nta
Gérce
Bácsborsód
Pusztamérges
Bocfölde
Vásárosdombó
V√°llaj
Lesencetomaj
BoldogkŇĎv√°ralja
Visonta
Halimba
√ĀroktŇĎ
Dömös
Visznek
Nyírgelse
Szentpéterszeg
Sajóhídvég
Bodrogkereszt√ļr
Homokszentgyörgy
Somlóvásárhely
Balogunyom
Cered
Nyíribrony
Tépe
Sokorópátka
V√°rdomb
Nagykónyi
Gelse
B√ľkk√∂sd
B√°rdudvarnok
Berzék
Görgeteg
Szorgalmatos
K√∂mlŇĎd
Hernádvécse
Szelevény
Luk√°csh√°za
Tótszerdahely
Balatonberény
ErdŇĎb√©nye
Bódvaszilas
Andocs
Nagyrécse
Nézsa
Varbó
Z√°k√°ny
Csököly
√Āporka
B√ľkkszenterzs√©bet
K√°ld
Szalaszend
P√°lh√°za
S√°rszentlŇĎrinc
Medgyesbodz√°s
Magyarn√°ndor
MezŇĎgy√°n
Rétközberencs
Veszprémvarsány
Dorogh√°za
Balaton
Szomor
Tiszaderzs
Székely
Nyírtét
Beszterec
Tabdi
Tardona
Várvölgy
Sajóecseg
Tolnanémedi
Nagylók
MezŇĎnagymih√°ly
NŇĎtincs
Penészlek
OrfŇĪ
Himesh√°za
PetŇĎh√°za
Kajászó
Olaszfalu
Sarród
Galgagyörk
Kölked
Kisvars√°ny
Balatongyörök
Beloiannisz
Dorm√°nd
Nagylózs
HejŇĎkereszt√ļr
B√°rna
Tiszasas
S√°g√ļjfalu
R√°bapord√°ny
Tiborsz√°ll√°s
Rábahídvég
Magyarszék
Mih√°lyi
Gyulaj
Hahót
Balatonederics
Sz√°szberek
Cserépfalu
Kisn√°na
Egerv√°r
Körösszegapáti
Berekf√ľrdŇĎ
P√°zm√°ndfalu
Aparhant
Bakonyn√°na
CsŇĎsz
√Ėrm√©nyes
Mozsgó
Zalaszentiv√°n
Somogyudvarhely
Bicsérd
Gyékényes
Kamut
Kaskanty√ļ
Uszód
Egerszólát
Bog√°d
Géderlak
Héreg
Szentpéterfa
Szentp√©ter√ļr
Hobol
Tiszakerecseny
Újkenéz
Csót
Héhalom
Nyírparasznya
Gutorfölde
K√°zsm√°rk
Serényfalva
MezŇĎlak
FelsŇĎny√©k
Nagybajcs
Dad
Újkér
Hantos
Isztimér
Sóshartyán
FeldebrŇĎ
S√°p
Kemence
Nagysimonyi
Tiszagyenda
Bélmegyer
Eger√°g
Ňźrhalom
√öjudvar
Vajta
Kispal√°d
Laskod
Tápszentmiklós
Mohora
Kerekharaszt
B√ľkkzs√©rc
R√°tka
√öjpetre
Bakonys√°rk√°ny
MezŇĎkom√°rom
Nemesbikk
Kaposszerdahely
Majs
Kisoroszi
Györköny
Beregdaróc
Zalaszántó
Lesenceistv√°nd
D√°g
Biharugra
Pusztahencse
MezŇĎ√∂rs
Bihartorda
FelsŇĎny√°r√°d
Nagybarca
Noszlop
Zalaszentmih√°ly
FelsŇĎdobsza
Agyagosszergény
Magyarbóly
Borsosberény
Szuhakálló
Erk
R√°batam√°si
Igar
Veszkény
Mosdós
Gemzse
Annavölgy
N√°br√°d
Zalacs√°ny
Pirtó
Ny√°r√°d
Tabajd
Magyarhomorog
Nagykapornak
Zichy√ļjfalu
Vatta
M√°traszele
Gátér
Gacs√°ly
Bodrogolaszi
Barab√°s
Dar√°ny
Gölle
FelsŇĎszentm√°rton
Nagyvisnyó
Kardosk√ļt
Lónya
Versend
Kir√°lyegyh√°za
Pókaszepetk
Milota
Csécse
Borsodbóta
Nagyszokoly
Dunafalva
√Ėtv√∂sk√≥nyi
Csörötnek
Nemesgul√°cs
Gul√°cs
Bernecebar√°ti
Patak
Csokvaom√°ny
Magyargéc
Kiskorp√°d
Homrogd
Balinka
Tiszaug
Magy
Nemesszalók
Egyh√°zasfalu
Alm√°skamar√°s
Kisbajcs
Girincs
Rédics
Nyírpilis
Harc
Badacsonytördemic
Szárföld
Litke
Tarnaszentmiklós
Osli
KŇĎr√∂stet√©tlen
Nyírjákó
Tiszaszalka
Palotabozsok
√öjtikos
V√°cegres
Cikó
Pakod
Kenyeri
Vértesboglár
FelsŇĎlajos
Osztop√°n
Kapospula
Berkesd
G√°borj√°n
Tak√°csi
G√°nt
V√°ralja
√öjcsan√°los
Makkoshotyka
Gödre
Cserh√°tsur√°ny
Mindszentgodisa
Vok√°ny
Zalav√°r
Szakcs
Felpéc
Szabadhídvég
Nagyt√°lya
Karancsberény
Csesztreg
Urai√ļjfalu
Zalaszentlászló
Sopronhorp√°cs
P√ľsp√∂kmoln√°ri
Sorm√°s
Csikéria
M√°rianosztra
Harkakötöny
F√ľl√∂ph√°za
Bodrogkisfalud
Hugyag
F√ľle
Bakonyszentkir√°ly
Sorokpol√°ny
Balsa
√öjr√≥nafŇĎ
Balatonakarattya
Pusztakov√°csi
Berkesz
Tótszentmárton
Körösszakál
Mogyorósbánya
Zsira
Pölöske
HejŇĎszalonta
Vizsoly
Papos
Csaj√°g
Csik√≥stŇĎttŇĎs
Domah√°za
Boba
Peresznye
Tiszaigar
Szin
Geszt
Hollóháza
Attala
Rakaca
Gógánfa
M√°tramindszent
Beregsur√°ny
Mórichida
Perkupa
Nógrádsáp
Szigliget
K√ľlsŇĎvat
Rozs√°ly
Baté
B√°zakerettye
Horv√°tzsid√°ny
Dunaszentbenedek
Sonk√°d
Szajk
Vassur√°ny
Csenger√ļjfalu
RemeteszŇĎlŇĎs
Medina
Kemenesmagasi
Pecöl
Nyírkércs
Somogyszentp√°l
Nova
Nagycsécs
Zalaszentbal√°zs
Ad√°sztevel
B√ļcs√ļszentl√°szl√≥
Z√°nka
Hegyfalu
R√°bagyarmat
Sajóvelezd
B√°bonymegyer
K√°ptalanfa
T√ļristv√°ndi
Karmacs
Magyarat√°d
Kir√°ld
Szerecseny
KŇĎv√°g√≥√∂rs
Zemplénagárd
Alacska
S√°rhida
J√°nd
√Črt√©ny
Ostffyasszonyfa
Magyarlak
Szentlászló
Csengersima
Tarhos
Szenna
GyŇĎrs√∂v√©nyh√°z
Tiszakóród
M√°ty√°sdomb
Mih√°ld
Becsvölgye
Taliándörögd
Somogyv√°mos
Egyh√°zaskoz√°r
M√°nfa
H√°romfa
Jéke
Somogyszil
Tés
Ordacsehi
Geresdlak
Mih√°lyh√°za
Vereb
√ĖregcsertŇĎ
Alsónyék
Pécsudvard
Méhtelek
Tornan√°daska
Ipolyvece
Bolhó
Kóspallag
Szabadszentkir√°ly
M√°traballa
√ďbarok
Csernely
Nekézseny
Zsana
B√°rsonyos
Kisfalud
Gam√°s
√öjdombr√°d
Szamoss√°lyi
Bodony
Baksa
Tolm√°cs
Zsurk
V√°mos√ļjfalu
Nemesdéd
Söpte
Vése
FelsŇĎrajk
Kisdorog
Botpal√°d
√ĖlbŇĎ
Kapos√ļjlak
Ludas
Dunaszentp√°l
Tapsony
Mórágy
S√°regres
Nemti
Belezna
Somogyaszaló
Nemesvid
Somogys√°mson
Barbacs
Egyh√°zasgerge
Bikal
Tomajmonostora
Vönöck
Sajópálfala
BŇĎ
MarcaltŇĎ
Magyaregregy
P√ľsp√∂kszil√°gy
Nagyny√°r√°d
Baktakék
Tiszagyulah√°za
Jászágó
BesenyŇĎd
T√°p
J√°sd
Tanakajd
Imrehegy
AldebrŇĎ
Lipót
Tiszamogyorós
√Ėtt√∂m√∂s
Moln√°ri
Penyige
Csénye
FelsŇĎtelekes
Rudolftelep
Borsodiv√°nka
Babarc
Dóc
F√ľrged
Alsóberecki
Zalabér
Tófej
Borzav√°r
Nagybörzsöny
K√©t√ļjfalu
Homokbödöge
Mestersz√°ll√°s
Nemesgörzsöny
Alsónána
Nógrádsipek
Balatonm√°riaf√ľrdŇĎ
Kéty
Mikófalva
√Ācstesz√©r
FertŇĎhomok
Nemesb√ľk
Nikla
T√ļrricse
Gyulakeszi
Olcsva
Csobaj
Zalabaksa
Garabonc
Borsfa
B√ľkksz√©k
Som
Kétpó
Szulok
Kerékteleki
Nagyb√°rk√°ny
N√°gocs
Dr√°vaszabolcs
Nógrádkövesd
Lak
√öny
Meggyeskov√°csi
Iv√°nc
Tisztaberek
Kunpeszér
Diósviszló
Patvarc
Egerfarmos
Kolont√°r
Viss
Nagyar
S√°rpilis
Dör
Sitke
Kömpöc
Ny√≠rl√∂vŇĎ
Soml√≥szŇĎlŇĎs
Csegöld
Eszteregnye
B√°torliget
Nagy√ļt
Rákóczibánya
Csob√°d
Kov√°csv√°g√°s
Kapoly
Mikebuda
MezŇĎsas
Tereske
P√°tyod
Kokad
K√°va
H√°rsk√ļt
B√°nk
V√°t
Balatonakali
Nagyveleg
Csányoszró
ErdŇĎk√∂vesd
Hercegk√ļt
Nagyrév
Sorkifalud
Nyírderzs
Tiszaadony
Szeleste
Alsónemesapáti
P√ľski
Szils√°rk√°ny
Acs√°d
Abaliget
Zalat√°rnok
Hunya
Rábakecöl
B√°nd
FelsŇĎp√°hok
Terem
Vezseny
Alsószentiván
Tiszalad√°ny
Perenye
Göncruszka
Rag√°ly
Pálosvörösmart
Keszeg
Cégénydányád
Fityeh√°z
Gyód
D√°ka
Gersekar√°t
FertŇĎendr√©d
Györe
Oszkó
Nógrádszakál
Bakonytam√°si
Nagyrozv√°gy
Szanda
Csömödér
Hevesvezekény
Epöl
Kardos
Aba√ļjk√©r
K√°lm√°ncsa
Nagypeterd
Bakonyjákó
Tarnabod
Sótony
Siójut
Hossz√ļpereszteg
Bánokszentgyörgy
Kir√°lyhegyes
Ipolyszög
Jákó
Vécs
Kerta
BalatonszŇĎlŇĎs
Magyarhertelend
NemesbŇĎd
Vadna
P√°ri
Szab√°s
Kemenesszentpéter
Nagydobsza
S√ľmegcsehi
Kuncsorba
CsŇĎv√°r
Bogyoszló
Kökény
ErdŇĎhorv√°ti
Kunbaracs
Kisnémedi
Salomv√°r
Taktab√°j
Vilonya
Lucfalva
Mike
Ete
Himod
F√°c√°nkert
Ura
Galgaguta
Istv√°ndi
S√°torhely
Panyola
Semjénháza
Ferencsz√°ll√°s
Vasboldogasszony
Sajóivánka
Berkenye
Demjén
Piliny
Beleg
M√°riahalom
Radosty√°n
Kemenessömjén
Nagyacs√°d
Hevesaranyos
Magyaregres
Surd
Homor√ļd
MezŇĎpeterd
Muraszemenye
Sz√°tok
√ďh√≠d
Als√≥√ļjlak
Nak
KŇĎk√ļt
Kondó
Olasz
Szögliget
Bekölce
Nagykökényes
S√°rkeszi
S√ľmegpr√°ga
FelsŇĎn√°na
Csapod
Csögle
Herencsény
Mecsér
Moha
Cserk√ļt
GyŇĎrv√°r
FelsŇĎsz√∂ln√∂k
Somogyzsitfa
√Črsekhalma
P√°pakov√°csi
Cir√°k
Hang√°cs
Gelej
Csaroda
Dombiratos
Tófalu
Nagykorp√°d
BoldogkŇĎ√ļjfalu
Mersev√°t
Rábacsécsény
Sz√°lka
Pusztaszentlászló
T√ľskev√°r
Gelénes
Lad
Töttös
Tornyiszentmiklós
R√°sonys√°pberencs
Mih√°lygerge
FelsŇĎpet√©ny
Bucsu
Dencsh√°za
Egerbocs
Szuha
Szántód
Zim√°ny
Jobah√°za
Csaholc
Orci
L√°zi
Tiszar√°d
Csat√°r
FeketeerdŇĎ
Aggtelek
Székelyszabar
V√°mosatya
Egyházashollós
Kisszekeres
Somogyfajsz
Lakócsa
Rétalap
Nagygyimót
Bojt
Vérteskethely
Tiszavid
Alsópetény
Darvas
Zubogy
Nagyszekeres
Pusztamagyaród
Telkib√°nya
Eperjes
Szajla
Tiszacsermely
Csesznek
Lengyel
Hidvégardó
J√°kfalva
Golop
Csincse
Nadap
Vízvár
Körösnagyharsány
B√°lv√°nyos
Györgytarló
Pörböly
Pécsely
V√°rgesztes
Simas√°g
S√°ntos
Kereki
Bérbaltavár
Becske
Z√°k√°nyfalu
Dunatetétlen
Kisharty√°n
√öjir√°z
Nemesap√°ti
M√°rokpapi
BŇĎsz√©nfa
Vanyola
B√°r
S√°voly
Gerde
FelsŇĎvad√°sz
Szentgáloskér
K√°rolyh√°za
Zalaszabar
Nagytevel
Bezi
Sajónémeti
V√°mosoroszi
Egyh√°zaskeszŇĎ
Telekes
√Ārp√°dhalom
√Ārt√°nd
Malomsok
Nagyér
Egerl√∂vŇĎ
Mikóháza
J√°kfa
Dr√°vafok
Kemendoll√°r
FelsŇĎcsat√°r
Magyarszerdahely
GyŇĎrasszonyfa
Ambrózfalva
ErdŇĎtarcsa
Kelemér
Egyed
BalatonŇĎsz√∂d
Birj√°n
Hetvehely
Söréd
Nógrádmarcal
Kondorfa
Kemenesmih√°lyfa
Máriakéménd
Romonya
Magyargencs
Nagyp√°li
Acsalag
Semjén
Somogymeggyes
Eplény
Géberjén
Baj√°nsenye
Balajt
Karos
Zalacséb
Szólád
R√°bacsanak
R√°baszentmih√°ly
Helesfa
Somogyap√°ti
Nagylengyel
Kishars√°ny
Nick
Kaposhomok
Sz√°p√°r
Fehértó
Vörs
Lippó
R√°baszentandr√°s
L√∂vŇĎpetri
Pogányszentpéter
Kötcse
ErdŇĎk√ľrt
Hét
Nagylak
Izmény
Mátételke
Markotabödöge
Pusztaottlaka
Vértestolna
Babosdöbréte
Nagyrada
Káptalantóti
Saj√≥p√ľsp√∂ki
K√ľng√∂s
Dióskál
Váraszó
Muhi
Kémes
Hont
Kir√°lyszentistv√°n
Narda
Kisdombegyh√°z
Somogygeszti
V√°rda
KŇĎszegszerdahely
Salk√∂vesk√ļt
Egyh√°zasdengeleg
Csikv√°nd
Kl√°rafalva
Selyeb
√ďf√∂lde√°k
Ňźrtilos
Sóly
Kup
Szamosangyalos
Z√°dorfalva
Krasznokvajda
Szak√°ld
Balaton√ļjlak
Lakhegy
Somogybabod
Nagyal√°sony
Kust√°nszeg
Kisbucsa
Ipolytarnóc
Uszka
Somogyt√ļr
Legénd
√Ėmb√∂ly
Zalagy√∂m√∂rŇĎ
Kisigm√°nd
Bik√°cs
F√ľlesd
Doba
K√∂r√∂s√ļjfalu
KemeneshŇĎgy√©sz
M√°lyinka
Dunaszentmiklós
Pankasz
MagyarszecsŇĎd
Móricgát
Iharos
Lovas
Siklósnagyfalu
Nyalka
Csenyéte
V√°g
Bodrog
Bakonyb√°nk
Bejcgyerty√°nos
Röjtökmuzsaj
Mucsi
Révleányvár
Kéleshalom
Kétbodony
SzŇĎc
Szentantalfa
Törökkoppány
V√°ckis√ļjfalu
K√°cs
Magyarkereszt√ļr
Bolh√°s
M√°traszentimre
Kamond
Sajósenye
Eszterg√°lyhorv√°ti
Zabar
Paloznak
TengŇĎd
Zajta
Ipolytölgyes
Balatonmagyaród
Sumony
F√°j
Hern√°dszentandr√°s
Sajólászlófalva
Bog√°dmindszent
Nagyszak√°csi
Répáshuta
Csoma
Nagykutas
Sz√ļcs
PethŇĎhenye
√Ābrah√°mhegy
Kisb√°gyon
Alsószuha
Kisunyom
Csan√°dalberti
B√°taap√°ti
Ordas
Gasztony
Porva
K√°nya
Mosonudvar
Hegyszentm√°rton
Bakonyoszlop
R√°ksi
Benk
P√°li
MolnaszecsŇĎd
Nagyszékely
Bonyh√°dvarasd
Pornóapáti
Csit√°r
F√ľz√©r
M√°rok
Szabolcs
Martonyi
Kisvejke
BaranyajenŇĎ
Bedegkér
Orosztony
Szemely
Hidegk√ļt
Zar√°nk
NagytŇĎke
Dr√°vatam√°si
Rönök
Pusztamiske
Sajókápolna
Szakony
Zselicszentp√°l
Szentdomonkos
B√ľss√ľ
Nagycsepely
Somogyh√°rs√°gy
Belv√°rdgyula
Boda
Gilv√°nfa
Szalmatercs
Kisbajom
Tekenye
Léh
Szentgyörgyvölgy
Dabronc
Szamoskér
Zalaszentgyörgy
L√≥k√ļt
Tarj√°npuszta
Bazsi
Tiszainoka
Liszó
√öjbarok
Nemeshany
K√°m
Alib√°nfa
Csörnyeföld
Tornyosnémeti
ZengŇĎv√°rkony
Nagybakónak
Vasegerszeg
FelsŇĎmocsol√°d
Dr√°vaszt√°ra
T√°ska
Cserdi
Szécsényfelfalu
Rinyaszentkir√°ly
Asz√≥fŇĎ
Hedrehely
Csém
Sand
Vasasszonyfa
H√°cs
√ďcs√°rd
Rigy√°c
Garadna
Szemere
Hidegség
Gecse
Bögöt
Somodor
Gyóró
Cserépváralja
MŇĎcs√©ny
Almamellék
Szenta
Boldogasszonyfa
Borj√°d
Szarvasgede
P√°sztori
Szamosbecs
Ap√°tistv√°nfalva
Mecsekpölöske
Kisb√°rap√°ti
Bakonypölöske
Kertészsziget
Csönge
Fulókércs
Kapolcs
Kemenesp√°lfa
Vaskeresztes
Batyk
J√°sziv√°ny
Cs√°rdasz√°ll√°s
Kercseliget
Völcsej
Szenteg√°t
Dámóc
Par√°dsasv√°r
Görcsönydoboka
Olaszfa
Aranyosgad√°ny
Alsószölnök
Marcalgergelyi
Balatonszepezd
Gige
Terény
Liget
Belecska
Zalah√°sh√°gy
Iv√°d
Petrikereszt√ļr
Zsaroly√°n
Nagytótfalu
CsertŇĎ
Mucsfa
Nagypall
FelsŇĎkelecs√©ny
Adorj√°nh√°za
√Ėrm√©nyk√ļt
Dénesfa
V√°rbalog
Nyíri
EndrŇĎc
Vasszilv√°gy
ErdŇĎsmecske
Kövegy
Császló
Szamos√ļjlak
Sajtosk√°l
Borszörcsök
B√°csszŇĎlŇĎs
Csehimindszent
Kisbodak
Patapoklosi
Ipolydam√°sd
Vars√°d
Nagyv√°ty
P√∂l√∂skefŇĎ
Mónosbél
Oszl√°r
P√°pasalamon
Rakacaszend
Nagydém
Zalavég
MezŇĎh√©k
V√°s√°rosmiske
FarkasgyepŇĪ
T√°kos
Tiszadorogma
Gic
Csép
Bakt√ľtt√∂s
Mih√°lyfa
Katafa
Tokorcs
Ziliz
Szakonyfalu
Dabrony
√öjtelek
P√°lmajor
Iszk√°z
Nemeskolta
Simonfa
Old
Somogyhatvan
Vashossz√ļfalu
B√°tor
Tiszab√°bolna
Bélavár
Vaspör
Vasszentmih√°ly
Alsórajk
Boncodfölde
Botykapeterd
Bozsok
SzŇĎk√©d
Zalaistv√°nd
Pere
Cs√°nig
Kistorm√°s
Kaposkereszt√ļr
Cserh√°thal√°p
Petrivente
Köveskál
Hencse
Tormafölde
P√©nzesgyŇĎr
Velem
Magyarmecske
Pusztaszemes
Diósberény
Und
Sajógalgóc
Rózsafa
Nagykinizs
Szergény
Zics
Holl√≥kŇĎ
Egervölgy
Csesztve
Répcevis
Udvari
Egyh√°zashetye
Szava
Kisap√°ti
Patalom
Csipkerek
SzarvaskŇĎ
Kism√°nyok
Ukk
NyŇĎg√©r
Zalaboldogfa
Bozzai
Bér
Bocska
Kiskinizs
Csonkahegyh√°t
Szente
Bakonya
VindornyaszŇĎlŇĎs
Pinnye
Szemenye
Fony
F√ľlp√∂sdar√≥c
Megyehíd
Kazsok
FelsŇĎregmec
Matty
K√°r√°sz
Gib√°rt
Z√°dor
Kisvaszar
Nemesvita
Vasalja
Fedémes
Hottó
KŇĎv√°g√≥t√∂tt√∂s
√ďfalu
Szentbal√°zs
Magosliget
Szenyér
Szebény
Nagyhajm√°s
SzŇĎce
Drágszél
Koppányszántó
Rom√°nd
Zók
Gyep√ľkaj√°n
Kistótfalu
Korl√°t
Gad√°ny
Kisnamény
Lácacséke
Kelevíz
FertŇĎboz
Milejszeg
Szamostat√°rfalva
Zselickislak
Nyom√°r
Csömend
Sik√°tor
GŇĎsfa
Egeraracsa
Told
Olcsvaap√°ti
Szentgyörgyvár
Mikosszéplak
Téseny
Tiszavalk
Lovászhetény
Uzsa
Hernádkércs
Lesencefalu
Torm√°sliget
Dövény
√öjv√°rfalva
Balatonudvari
Hagyárosbörönd
F√ľz√©rkoml√≥s
Fancsal
Nemess√°ndorh√°za
Bakonysz√ľcs
Szilaspogony
Foly√°s
Sopronnémeti
Csibr√°k
Ňźsag√°rd
Tompal√°dony
Kisszékely
Gyöngyösmellék
Hetefejércse
Kishuta
Kissik√°tor
Gór
Nemeskocs
Nemesrempehollós
B√ľkkszentm√°rton
Böde
Csataszög
P√°csony
Zalaszentjakab
Mekényes
Gyugy
Rádóckölked
PerŇĎcs√©ny
Soml√≥jenŇĎ
BedŇĎ
Rátót
Kérsemjén
Lórév
Nyim
Hövej
Garé
Csehb√°nya
Szalatnak
Resznek
Alsódobsza
Bodonhely
Tömörd
Pórszombat
Répceszemere
Kisp√°li
Torm√°s
K√°s√°d
L√°dbesenyŇĎ
Nagygeresd
F√ľz√©rradv√°ny
Bakonypéterd
K√°toly
Lispeszentadorj√°n
Alsómocsolád
Nemesrádó
Csempeszkop√°cs
HejŇĎk√ľrt
Palkonya
Porrogszentkir√°ly
Egyh√°zasharaszti
Hegymagas
V√°moscsal√°d
Csabaszabadi
Szentdénes
S√°ska
√öjireg
Bögöte
Nemescsó
Gadna
Z√°vod
Ikl√≥db√∂rdŇĎce
M√°nd
Veszprémgalsa
Beret
ZalaszentlŇĎrinc
Kislippó
Gordisa
Nemeskereszt√ļr
Nemespátró
Teklafalu
Olt√°rc
√Ārp√°s
Kacsóta
Karakószörcsök
P√°padereske
P√°poc
Kov√°cshida
Mesteri
Misefa
Miszla
Oroszló
Kenéz
Bakóca
T√ļrony
Pósfa
Kastélyosdombó
Villánykövesd
Magyarsarlós
Nagyr√°kos
Dr√°vapalkonya
Szabadi
Szentliszló
M√°tyus
Szegi
Csomb√°rd
S√°msonh√°za
H√°ss√°gy
Hegyh√°tszentjakab
Erzsébet
Szentistv√°nbaksa
Bókaháza
Uppony
Nemesszentandr√°s
Pusztacsal√°d
Mikekar√°csonyfa
Lénárddaróc
Kerkabarab√°s
Rinya√ļjlak
Nyugotszenterzsébet
FelsŇĎberecki
Borsodgeszt
Jágónak
Nemeshetés
C√°k
Detek
Dörgicse
Veszprémfajsz
L√ļzsok
Pamuk
Fonó
Bogd√°sa
Gerényes
Pusztaradv√°ny
K√°v√°s
M√°rkh√°za
Bugacpusztah√°za
Halogy
SzŇĎkedencs
SzŇĪr
Gy√ľgye
Kiskassa
D√ļzs
Aba√ļjv√°r
Nagypirit
Bonnya
Gelsesziget
Sobor
Nagykereszt√ļr
Magyarszombatfa
Merenye
Magyarszentmiklós
Illocska
Dunaremete
Herm√°nszeg
Damak
Szil√°gy
Kisszentm√°rton
KŇĎszegdoroszl√≥
Heresznye
Zala
Tiszacsécse
Aka
Piskó
Monaj
Visnye
Kisdobsza
Zselickisfalud
Mindszentk√°lla
Visz√°k
S√°razsad√°ny
Tékes
Alsóbogát
Pol√°ny
Csehi
Hirics
Kilim√°n
Magyardombegyh√°z
Döbrönte
Andr√°sfa
Szinpetri
Vilyvit√°ny
Torvaj
Ganna
Négyes
V√°szoly
Tomor
Somogyviszló
Sóstófalva
Vin√°r
Kerecseny
Ibafa
Dubics√°ny
Komlóska
Sorkik√°polna
Pötréte
Hern√°dpetri
ZalaerdŇĎd
Bodmér
Bakonyszentiv√°n
Hejce
Abod
Patosfa
Dozmat
Szaporca
Zajk
Köcsk
C√ļn
Alsótold
J√≥svafŇĎ
Cs√°k√°ny
Béb
FelsŇĎmar√°c
Egeralja
Tiszatardos
Nemeske
Kórós
Raposka
Murar√°tka
Bezedek
Iv√°nd√°rda
Szulim√°n
Mencshely
Sz√°razd
Holl√°d
Loth√°rd
Kisbabot
Cserénfa
Ňźrimagyar√≥sd
Kissomlyó
Balatoncsicsó
Hajm√°s
Csatka
SzegerdŇĎ
Ecseny
Tarnaszentm√°ria
Rábatöttös
Trizs
G√°losfa
RinyabesenyŇĎ
FelsŇĎgagy
Kerkaszentkir√°ly
Bisse
Zal√°ta
Gagyvendégi
Dr√°vaiv√°nyi
Nemeskér
Bucsuta
Kisasszonyfa
Tornaszentjakab
Komj√°ti
Hernádcéce
Szilv√°sszentm√°rton
Kacorlak
Terpes
Bódvalenke
Meszlen
Szegilong
Magyartelek
Duka
K√°kics
Sajómercse
PetŇĎmih√°lyfa
Teleki
Nóráp
Miklósi
Bodolyabér
Kisberény
Kemestaródfa
Porrog
Szakad√°t
KŇĎszegpaty
Békás
Liptód
Feked
Visz
Szécsisziget
Martonfa
Kiscsécs
√öjsolt
Köblény
Fazekasboda
Szarvaskend
Magyarn√°dalja
Cs√°fordj√°nosfa
Kercaszomor
Ozm√°nb√ľk
Ipacsfa
Dr√°vacsepely
Edde
Szalapa
Kemenesszentm√°rton
T√≥t√ļjfalu
Peterd
Szécsénke
Szentimrefalva
Zalkod
Potony
KeszŇĎhidegk√ļt
Kisgyal√°n
Kisherend
Bakonykopp√°ny
Pula
Gagyb√°tor
M√°rfa
Kisrécse
Lap√°ncsa
Chernelh√°zadamonya
√öjlŇĎrincfalva
Somogyaracs
Meszes
Molv√°ny
Horv√°tl√∂vŇĎ
Zsédeny
R√°dfalva
√Āg
Dr√°vaszerdahely
Zalamerenye
√Ėcs
Lickóvadamos
Kishajm√°s
Szilv√°gy
Kisr√°kos
Somogyegres
Ellend
Tésenfa
Bakh√°za
SzalafŇĎ
Aba√ļjszolnok
Rig√°cs
Karakó
Pat
Szak√°csi
Dr√°vacsehi
Németfalu
Vásárosbéc
Baskó
Adorj√°s
Kistapolca
Pusztaederics
Vig√°ntpetend
Borg√°ta
Nemeskisfalud
Pusztafalu
Tilaj
Alsóregmec
Baranyahídvég
Kéked
Grábóc
Lulla
FelsŇĎj√°nosfa
Rinyakov√°csi
Tornaszentandr√°s
Várfölde
Tárnokréti
Nagybudmér
Tivadar
Szentbékkálla
Kistolm√°cs
Somogyacsa
Vejti
Hunyadfalva
S√°mod
Bihardancsh√°za
Darnó
Mar√°za
Bózsva
Pócsa
Kissziget
Kisrozv√°gy
Regenye
B√°nfa
Kisny√°r√°d
Basal
Horp√°cs
Ap√°catorna
Iliny
Vének
Hegyh√°thod√°sz
P√°lfiszeg
Kiscsehi
√Āta
EbergŇĎc
Csarnóta
L√°pafŇĎ
Kerkatesk√°nd
Kisasszond
Kánó
Okor√°g
Homokkom√°rom
Kiskutas
Nagyvejke
√ďzdfalu
R√°bcakapi
Hern√°dszurdok
Nagyg√∂rbŇĎ
Komlósd
Csapi
Kékesd
Hossz√ļv√∂lgy
Kisg√∂rbŇĎ
SzuhafŇĎ
Kálócfa
Monyoród
Csonkamindszent
B√ľtt√∂s
Harasztifalu
Szilv√°s
Dr√°vag√°rdony
Pinkamindszent
Somogycsicsó
V√°rong
Bácsszentgyörgy
Varászló
Kupa
Csurgónagymarton
Sósvertike
Baranyaszentgyörgy
Hegyh√°ts√°l
Pettend
Koz√°rd
Zsujta
Nagycs√°ny
Kisecset
Mesterh√°za
V√°rkeszŇĎ
Pusztacsó
Pereked
P√°pr√°d
Péterhida
Kat√°dfa
Dobronhegy
Gyanógeregye
V√°s√°rosfalu
Hegyesd
S√©rsekszŇĎlŇĎs
Tótszentgyörgy
Kisb√°rk√°ny
Garbolc
Nemesl√°dony
Nagykölked
Sz√°gy
V√°zsnok
Siklósbodony
Rábaszentmiklós
Alsótelekes
Bakonygyirót
Vékény
KisszŇĎlŇĎs
Kalaznó
SzellŇĎ
√Ėrv√©nyes
Dobri
R√°polt
Zalaszegv√°r
GyŇĎr√∂cske
Vekerd
Oroszi
Zsebeh√°za
Gyöngyfa
Hegyhátmaróc
Hern√°dbŇĪd
Bosta
Porp√°c
Bakonyk√ļti
Kisf√ľzes
Balatonhenye
Ap√°tvarasd
Somogydöröcske
MezŇĎd
Vid
FelsŇĎegerszeg
SzŇĎke
B√ľkkmogyor√≥sd
Barnag
Velény
Fiad
V√°llus
Bezeréd
Tarrós
Tikos
FelsŇĎtold
Bokor
Pusztaberki
Vindornyafok
Iv√°nbatty√°n
Lócs
FŇĪzv√∂lgy
S√°rok
Orb√°nyosfa
Kisdér
Nemesnép
Komlódtótfalu
Balatonrendes
Pad√°r
F√ľz√©rkajata
√ďb√°nya
Szentpéterfölde
K√°nyav√°r
Cserh√°tszentiv√°n
Nagyhódos
Zalas√°rszeg
Kisjakabfalva
Dr√°vakereszt√ļr
T√≥fŇĪ
Nagytilaj
Edve
V√°rad
Hegymeg
Udvar
Hegyhátszentpéter
Kerkakutas
Pécsdevecser
Gétye
Orm√°ndlak
Zalaigrice
Szentjakabfa
KiscsŇĎsz
Döbörhegy
Kistam√°si
Ortah√°za
Nagymizdó
FenyŇĎfŇĎ
Zala√ļjlak
BabarcszŇĎlŇĎs
Barlahida
H√°romhuta
SzŇĎlŇĎsard√≥
Besence
√ďlmod
Monoszló
Sz√°szfa
Kisbudmér
√öjszalonta
Nemesborzova
Répceszentgyörgy
Szentborb√°s
Szorosad
Isp√°nk
Vöckönd
Filkeh√°za
Pécsbagota
GyŇĪrŇĪs
Csebény
Kétvölgy
Galv√°cs
Potyond
Kaszó
BelsŇĎs√°rd
Kerkafalva
Bodorfa
Németbánya
Maglóca
Magyarlukafa
Kiszsid√°ny
Palé
Daraboshegy
Kallósd
Hernyék
Zsennye
Marócsa
G√∂m√∂rszŇĎlŇĎs
Kaposgyarmat
Kemenesk√°polna
Szentkatalin
Tagyon
Somogysimonyi
Alsógagy
Dinnyeberki
Imola
Varga
Keménfa
ErdŇĎsm√°rok
Gad√°cs
Mérges
Kisbeszterce
Mogyoróska
Csöde
Kisberzseny
Tésa
Vöröstó
Alm√°skereszt√ļr
Salföld
Bódvarákó
Irota
Döröske
Halastó
FŇĎnyed
Dr√°vapiski
Velemér
Kutasó
Kerk√°sk√°polna
Sárfimizdó
V√°g√°shuta
Vindornyalak
Keléd
Regéc
Lasztonya
Szatta
Vadosfa
Porrogszentp√°l
Szörény
Somogyb√ľkk√∂sd
Viszló
Szentmargitfalva
K√ľlsŇĎs√°rd
Debercsény
Zebecke
Okorvölgy
K√©kk√ļt
Szentkozmadombja
B√ľr√ľs
Orfalu
Aba√ļjlak
HetyefŇĎ
Alm√°sh√°za
G√°borj√°nh√°za
Maróc
Kishódos
Gyalóka
Murga
Nagyhuta
Horv√°thertelend
Aba√ļjalp√°r
Döbröce
Somlóvecse
Markóc
Gosztola
Patca
P√°nyok
Kispirit
√Čgersz√∂g
Pördefölde
Kemse
Valkonya
Husztót
Hegyh√°tszentm√°rton
Zalaszentm√°rton
Hosztót
Rinya√ļjn√©p
Varbóc
Kovácsszénája
Cakóháza
Arka
R√°basebes
√ďbudav√°r
Börzönce
Tengeri
Ligetfalva
Szaknyér
Alsószenterzsébet
Hossz√ļv√≠z
Gar√°b
Zalaszombatfa
Márokföld
K√°ny
K√°ra
Bakonys√°g
Zalameggyes
Ramocsa
Pamlény
Nyésta
Iklanberény
Teresztenye
Bödeháza
Baglad
Magyarföld
Gombosszeg
Kisv√°s√°rhely
Keresztéte
Dötk
Kozmadombja
Litka
Nemesmedves
Sz√°r√°sz
Sénye
Sima
Lendvadedes
Libickozma
Szijártóháza
Perecse
Becskeh√°za
Csér
Zalak√∂vesk√ļt
Megyer
Tornabarakony
Debréte
Pusztaap√°ti
Csertalakos
Lendvajakabfa
FelsŇĎszenterzs√©bet
Tornak√°polna
Iborfia
Tököl
Gagyap√°ti
Solym√°r
Barcs
Tiszaföldvár
Komló
Komoró
K√∂mlŇĎ
K√∂m√∂rŇĎ

...

...