SzigetelŇĎ - A Szakma Bemutat√°sa - √ćgy Tal√°lj J√≥ Szakembert! [2024]

Szaki Tud√°st√°r

SzigetelŇĎ - A Szakma Bemutat√°sa - √ćgy Tal√°lj J√≥ Szakembert! [2024]

A szigetelŇĎ szakember munk√°j√°t nem lehet kihagyni az √©p√≠tŇĎipari kivitelez√©s, fel√ļj√≠t√°s vil√°g√°ban. Ňź felel az√©rt, hogy a k√ľl√∂nf√©le szerkezetek t√∂k√©letesen szigeteljenek - legyen sz√≥ b√°rmilyen k√∂rnyezeti vagy fizikai hat√°sr√≥l. Milyen √°rakon dolgozik a szakember, milyen feladatokkal b√≠zhatjuk meg ŇĎt? Milyen szigetelŇĎanyagokkal dolgozik, mirŇĎl ismerhetj√ľk fel a j√≥ szakembert? √ćme, szaki blogunk leg√ļjabb √≠r√°sa k√∂vetkezik - teljesk√∂rŇĪ v√°lasz laikusoknak √©s szakmabelieknek egyar√°nt. 

Ki a szigetelŇĎ?

A szigetelŇĎ olyan szakember, aki specializ√°l√≥dott a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szigetel√©si feladatok v√©grehajt√°s√°ra √©s a hŇĎ-, hang-, v√≠z- vagy elektromos szigetel√©s k√ľl√∂nf√©le t√≠pusainak telep√≠t√©s√©re. Ňźk az √©p√ľletek, h√°zak √©s egy√©b l√©tes√≠tm√©nyek szigetel√©si rendszereinek tervez√©s√©ben, telep√≠t√©s√©ben √©s karbantart√°s√°ban j√°rtasak. Feladatai k√∂z√∂tt szerepelnek a szigetel√©si projekttervek elk√©sz√≠t√©se, a megfelelŇĎ szigetelŇĎanyagok kiv√°laszt√°sa, azok telep√≠t√©se, √©s a munka minŇĎs√©g√©nek ellenŇĎrz√©se

Ezenk√≠v√ľl fontos szerepet j√°tszanak az energiahat√©konys√°gi c√©lkitŇĪz√©sek el√©r√©s√©ben, mivel a megfelelŇĎ szigetel√©s cs√∂kkenti az energiafelhaszn√°l√°st, √©s cs√∂kkenti a fŇĪt√©si vagy hŇĪt√©si k√∂lts√©geket. A szigetelŇĎnek sz√°mos k√ľl√∂nb√∂zŇĎ k√©szs√©ggel kell rendelkeznie, bele√©rtve a szigetelŇĎanyagok ismeret√©t, a biztons√°gi elŇĎ√≠r√°sok betart√°s√°t, √©s a munka precizit√°s√°t. Tov√°bb√° fontos a folyamatos szakmai fejlŇĎd√©s √©s a leg√ļjabb szigetel√©si technol√≥gi√°k √©s anyagok ismerete

Az √©p√ľletek energiahat√©konys√°g√°nak √©s komfortj√°nak jav√≠t√°sa √©rdek√©ben ezen szakemberek elengedhetetlenek, hiszen seg√≠tenek cs√∂kkenteni a k√∂rnyezeti hat√°sokat √©s a lak√≥k energiafogyaszt√°s√°t. √Ėsszess√©g√©ben a szakmabeliek fontos szerepet j√°tszik az √©p√≠tŇĎiparban √©s az energiahat√©kony √©p√ľletek kialak√≠t√°s√°ban.

Mik a konkrét feladatai?

SzigetelŇĎ lemezek

A szigetelŇĎ szakembernek kulcsfontoss√°g√ļ szerepe van az √©p√ľletek √©s l√©tes√≠tm√©nyek energiahat√©konys√°g√°nak √©s k√©nyelm√©nek jav√≠t√°s√°ban.

Felm√©r√©s √©s tervez√©s. ElŇĎsz√∂r megvizsg√°lja az adott √©p√ľletet vagy ter√ľletet, hogy meghat√°rozza a szigetel√©s sz√ľks√©gess√©g√©t √©s t√≠pus√°t. Ez mag√°ban foglalja az energiahat√©konys√°g √©rt√©kel√©s√©t √©s az √©p√ľlet hŇĎvesztes√©geinek azonos√≠t√°s√°t.

SzigetelŇĎanyag kiv√°laszt√°sa. A szakembernek ismeretekkel kell rendelkeznie a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szigetelŇĎanyagokr√≥l, p√©ld√°ul √ľveggyapot, cellul√≥z, habarcs, vagy polisztirolhab. A projekt k√∂vetelm√©nyeinek √©s a helyi kl√≠m√°nak megfelelŇĎen v√°lasztja ki a legmegfelelŇĎbb anyagot.

Szigetel√©s telep√≠t√©se. Ňź felelŇĎs az anyagok pontos telep√≠t√©s√©√©rt. Ez lehet a tetŇĎ, falak, padl√≥ vagy m√°s ter√ľleteken t√∂rt√©nŇĎ munka. A szigetelŇĎanyagot gondosan kell elhelyezni √©s szorosan illeszteni, hogy ne legyenek hideg vagy hŇĎhidak.

L√©g- √©s p√°raz√°r√°s. A szakembernek gondoskodnia kell arr√≥l, hogy a szigetelŇĎ r√©teg l√©gmentesen z√°rja le az √©p√ľletet. Ez megakad√°lyozza a hideg levegŇĎ vagy nedvess√©g behatol√°s√°t, ami hŇĎvesztes√©get √©s pen√©szk√©pzŇĎd√©st okozhat.

MinŇĎs√©gellenŇĎrz√©s. A munka befejez√©se ut√°n ellenŇĎriznie kell a szigetel√©s minŇĎs√©g√©t, √©s jav√≠tania kell az esetleges hib√°kat vagy hi√°nyoss√°gokat.

Biztons√°g. A szigetelŇĎ szakembernek szigor√ļan be kell tartania a munkav√©delmi elŇĎ√≠r√°sokat, mivel a szigetelŇĎanyagok kezel√©se potenci√°lis vesz√©lyeket jelenthet.

Tan√°csad√°s. Tan√°csokat adhat az √ľgyfeleknek az energiahat√©konys√°g jav√≠t√°s√°ra √©s az energiafogyaszt√°s cs√∂kkent√©s√©re.

A szakmabeli feladatai √∂sszess√©g√©ben arra ir√°nyulnak, hogy megsz√ľntesse vagy minimaliz√°lja az energia√°tvitelt az √©p√ľlet √©s a k√ľlsŇĎ k√∂rnyezet k√∂z√∂tt, ez√°ltal n√∂velve az energiahat√©konys√°got √©s a k√©nyelmet. Az ŇĎ szak√©rtelme √©s precizit√°sa kulcsfontoss√°g√ļ a sikeres szigetel√©si projektekben.

Hogyan v√°lhat valaki szigetelŇĎv√©?

SzigetelŇĎ szakemberr√© v√°lni t√∂bb l√©p√©st √©s elk√∂telezetts√©get ig√©nyel a sz√ľks√©ges k√©szs√©gek √©s tud√°s megszerz√©se √©rdek√©ben. Az elsŇĎ l√©p√©s az oktat√°s √©s k√©pz√©s. √Črdemes elv√©gezni egy szigetel√©ssel kapcsolatos szakmai k√©pz√©st vagy tanfolyamot. Az √©p√≠tŇĎipari iskol√°k vagy szakiskol√°k gyakran k√≠n√°lnak ilyen programokat. Ezek sor√°n megtanulhatjuk a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szigetelŇĎanyagokat, technik√°kat √©s az √©p√ľletek energiahat√©konys√°g√°nak alapelveit. 

A szakembereknek gyakorlati tapasztalatokra van sz√ľks√©g√ľk, ami azt jelenti, hogy dolgozni kell olyan projektekben, amelyekben szigetel√©si feladatokat kell v√©grehajtani. Ez lehet egy √©p√≠tŇĎipari v√°llalkoz√°sn√°l vagy √∂n√°ll√≥an v√©gzett munka. N√©h√°ny ter√ľleten sz√ľks√©g lehet speci√°lis tan√ļs√≠tv√°nyokra vagy enged√©lyekre a szigetel√©si munk√°hoz. Ezek az elŇĎ√≠r√°sok √©s k√∂vetelm√©nyek orsz√°gonk√©nt √©s √°llamr√≥l √°llamra elt√©rhetnek, √≠gy fontos ut√°na olvasni a helyi szab√°lyoz√°soknak

A szigetelŇĎnek meg kell v√°s√°rolnia vagy hozz√°f√©rnie kell a sz√ľks√©ges szersz√°mokhoz √©s felszerel√©sekhez, mint p√©ld√°ul v√©dŇĎruh√°zat, l√©gzŇĎk√©sz√ľl√©kek, hŇĎm√©rŇĎk √©s szigetelŇĎanyagok telep√≠t√©s√©hez sz√ľks√©ges eszk√∂z√∂k. Kezdetben gyakran alv√°llalkoz√≥k√©nt vagy seg√©dmunk√°sk√©nt dolgoznak tapasztalt szigetelŇĎk mellett, hogy tov√°bbi tapasztalatokat √©s kapcsolatokat szerezzenek az ipar√°gban. 

Az √©p√≠tŇĎipar √©s a szigetel√©si technol√≥gi√°k folyamatosan fejlŇĎdnek, ez√©rt fontos, hogy a szigetelŇĎ szakember folyamatosan tanuljon √©s l√©p√©st tartsanak az √ļj fejlem√©nyekkel, technol√≥gi√°kkal √©s szabv√°nyokkal. A szakmabelinek lehetŇĎs√©ge van k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szakmai tan√ļs√≠tv√°nyok megszerz√©s√©re, p√©ld√°ul az √©p√ľletszigetel√©si szakma ter√©n. Ezek a tan√ļs√≠tv√°nyok n√∂velik a hiteless√©get √©s a munk√°hoz val√≥ hozz√°f√©r√©st.

√Ėsszess√©g√©ben a szigetelŇĎnek elk√∂telezetts√©gre, tud√°sra √©s gyakorlati tapasztalatokra van sz√ľks√©ge ahhoz, hogy sikeresen v√©gezze a munk√°j√°t az √©p√ľletek energiahat√©konys√°g√°nak jav√≠t√°sa √©s a k√©nyelem n√∂vel√©se √©rdek√©ben. A folyamatos fejlŇĎd√©s √©s tanul√°s kulcsfontoss√°g√ļ az ipar√°gban val√≥ elŇĎrehalad√°shoz √©s a legjobb gyakorlatok alkalmaz√°s√°hoz.

Milyen eszközöket használ a munkája során?

Alapanyag a munk√°hoz

A szigetelŇĎ szakember fontos szerepet j√°tszik az √©p√ľletek hŇĎ- √©s hangszigetel√©s√©ben. Ahhoz, hogy hat√©konyan v√©gezze munk√°j√°t, sz√°mos k√ľl√∂nb√∂zŇĎ eszk√∂zt √©s anyagot haszn√°l. Ezek az eszk√∂z√∂k √©s anyagok kulcsfontoss√°g√ļak a megfelelŇĎ szigetel√©s el√©r√©s√©hez √©s a k√©nyelmes, energiatakar√©kos √©p√ľletek l√©trehoz√°s√°hoz. Az egyik legfontosabb eszk√∂z a kivitelezŇĎ sz√°m√°ra a m√©rŇĎszalag: a pontos m√©retek elengedhetetlenek a szigetelŇĎanyagok megfelelŇĎ kiv√°g√°s√°hoz √©s illeszt√©s√©hez

Emellett haszn√°lnak vonalz√≥t √©s sz√∂gm√©rŇĎt is a pontos sz√∂gbe√°ll√≠t√°sokhoz √©s v√°g√°sokhoz. A szigetel√©s sor√°n gyakran sz√ľks√©g van v√°g√≥szersz√°mokra, p√©ld√°ul k√©sekre vagy oll√≥kra, hogy az anyagokat a megfelelŇĎ m√©retre szabj√°k. Emellett k√∂telezŇĎ eszk√∂z a l√©gt√∂m√∂r√≠tŇĎ pisztoly, amely seg√≠t a szigetelŇĎanyagok helyes elhelyez√©s√©ben √©s az illeszt√©sek t√∂k√©letes√≠t√©s√©ben. 

A szigetelŇĎnek tov√°bb√° rendelkeznie kell megfelelŇĎ v√©dŇĎfelszerel√©ssel is, mint p√©ld√°ul szem√ľveg, v√©dŇĎmaszk, kesztyŇĪ √©s v√©dŇĎruha, hogy biztons√°gosan v√©gezhesse munk√°j√°t √©s meg√≥vja mag√°t a vesz√©lyes anyagokt√≥l. Az eszk√∂z√∂k mellett sz√©les v√°laszt√©k√ļ szigetelŇĎanyagokkal is dolgoznia kell, amelyek k√∂z√© tartoznak p√©ld√°ul a hŇĎszigetelŇĎ lemezek, hŇĎszigetelŇĎ habok, √ľvegsz√∂vet, p√°raz√°r√≥ f√≥li√°k √©s hangszigetelŇĎ anyagok.

√Ėsszess√©g√©ben a szigetelŇĎ szakember sz√°mos eszk√∂zt √©s anyagot haszn√°l a munk√°ja sor√°n, hogy biztos√≠tsa az optim√°lis szigetel√©st az √©p√ľletek sz√°m√°ra. A megfelelŇĎ eszk√∂z√∂k √©s anyagok kiv√°laszt√°sa √©s alkalmaz√°sa kulcsfontoss√°g√ļ a k√©nyelmes √©s energiatakar√©kos otthonok √©s √©p√ľletek l√©trehoz√°s√°ban.

Mik a szakma elŇĎnyei √©s h√°tr√°nyai?

A szigetelŇĎ szakma sok elŇĎnnyel √©s n√©h√°ny h√°tr√°nnyal j√°r, √©s rendk√≠v√ľl fontos szerepet j√°tszik az √©p√ľletek energiatakar√©koss√°g√°ban √©s k√©nyelm√©ben. 

ElŇĎny√∂k

A szigetel√©s lehetŇĎv√© teszi az √©p√ľletek hŇĎmegtart√°s√°t t√©len √©s hŇĪt√©s√©t ny√°ron. Ez cs√∂kkenti az energiak√∂lts√©geket √©s a k√∂rnyezeti terhel√©st. A megfelelŇĎ szigetel√©s n√∂veli az √©p√ľletek k√©nyelm√©t, mivel egyenletes hŇĎm√©rs√©kletet √©s hangszigetel√©st biztos√≠t. J√≥ szigetel√©s seg√≠t megelŇĎzni pen√©szed√©st √©s p√°rak√°rosod√°st, amelyek az eg√©szs√©gre k√°rosak lehetnek

Egy j√≥l szigetelt ingatlan √©rt√©ke magasabb lehet, mivel az energiak√∂lts√©gek alacsonyabbak, √©s a lak√≥k sz√°m√°ra k√©nyelmesebb. A szigetelŇĎ szakma folyamatos kereslettel rendelkezik, ami munkalehetŇĎs√©geket teremt.

H√°tr√°nyok

A szigetelŇĎ szakma gyakran fizikailag kih√≠v√°st jelent, mivel mag√°ban foglalja az anyagok sz√°ll√≠t√°s√°t √©s a neh√©z munk√°t. A szakembereknek gyakran k√ľlt√©ri munk√°t kell v√©gezni√ľk, ami idŇĎj√°r√°sf√ľggŇĎ lehet. A szigetelŇĎanyagoknak lehetnek eg√©szs√©g√ľgyi kock√°zatai, k√ľl√∂n√∂sen, ha nem megfelelŇĎen v√©dekeznek ellen√ľk. A szakma emellett versenyk√©pes, ez√©rt a piacon l√©vŇĎ szakembereknek fel kell k√©sz√ľlni√ľk a versenyre.

√Ėsszess√©g√©ben a szigetelŇĎ szakma sok elŇĎnnyel j√°r, k√ľl√∂n√∂sen az energiatakar√©koss√°g √©s a k√©nyelem ter√©n, de fizikai ig√©nybev√©telt √©s bizonyos kock√°zatokat is mag√°ban hordoz. Fontos, hogy a szakemberek megfelelŇĎen k√©pzettek legyenek √©s az eg√©szs√©g√ľkre is odafigyeljenek a hossz√ļ t√°v√ļ siker √©rdek√©ben.

Milyen kötelezettségeknek kell megfelelni?

Hungarocell alapanyag

A szigetelŇĎ szakembernek sz√°mos k√∂telezetts√©gnek kell megfelelnie annak √©rdek√©ben, hogy hat√©konyan v√©gezze munk√°j√°t, √©s biztons√°gos, minŇĎs√©gi szigetel√©st ny√ļjtson az √ľgyfeleinek. Az elsŇĎdleges k√∂teless√©ge az √©p√≠t√©si biztons√°g fenntart√°sa: ismernie kell a biztons√°gos munkav√©gz√©s szab√°lyait, √©s megfelelŇĎ v√©dŇĎfelszerel√©st kell viselnie a munka sor√°n. Az √©p√≠t√©si szab√°lyok √©s elŇĎ√≠r√°sok betart√°sa elengedhetetlen. 

A szakembernek tudnia kell, hogy milyen enged√©lyekre van sz√ľks√©ge, √©s a munk√°t csak a megfelelŇĎ enged√©lyek birtok√°ban v√©gezheti. Egy szakmabelinek prec√≠zen kell dolgoznia, hogy megfelelŇĎ szigetel√©st ny√ļjtson. A m√©reteknek pontosnak kell lenni√ľk, √©s az anyagoknak szakszerŇĪen kell telep√≠tve lenni√ľk. A megfelelŇĎ szigetelŇĎanyagok kiv√°laszt√°sa is a szakember felelŇĎss√©ge.

Ezeknek meg kell felelni√ľk az adott projekthez √©s az √©p√≠t√©si elŇĎ√≠r√°sokhoz. A j√≥ kommunik√°ci√≥ elengedhetetlen a sikeres projekt v√©grehajt√°s√°hoz. A szakembernek egy√ľtt kell mŇĪk√∂dnie az √ľgyf√©llel, √©s meg kell √©rtenie az ig√©nyeiket. Emellett gondoskodnia kell a munkater√ľlet tisztas√°g√°r√≥l √©s a hullad√©k megfelelŇĎ elsz√°ll√≠t√°s√°r√≥l. A szigetelŇĎ szakembernek l√©p√©st kell tartania az ipar fejlŇĎd√©s√©vel, √©s folyamatosan k√©peznie mag√°t az √ļj technol√≥gi√°k √©s anyagok ter√©n

Az √ļjrahasznos√≠t√°s √©s a k√∂rnyezetv√©delem fontos szempontok az √©p√≠t√©si iparban. Ezenfel√ľl, tiszt√°ban kell lennie a fenntarthat√≥s√°gi elvekkel √©s azok alkalmaz√°s√°val.

Ezen k√∂telezetts√©gek betart√°sa seg√≠t a szigetelŇĎ szakembernek abban, hogy megb√≠zhat√≥ √©s sikeres kivitelezŇĎk√©nt tev√©kenykedjen az √©p√≠tŇĎiparban, √©s a projektjei hossz√ļ t√°v√ļ sikerrel z√°ruljanak.

Mennyit keres egy szigetelŇĎ?

A szigetelŇĎ szakemberek fizet√©se Magyarorsz√°gon sz√°mos t√©nyezŇĎtŇĎl f√ľgg, mint p√©ld√°ul a tapasztalat, a k√©szs√©gek, a v√°rosi vagy vid√©ki elhelyezked√©s, a munkaad√≥, valamint az adott idŇĎszakban √©rv√©nyes gazdas√°gi k√∂r√ľlm√©nyek. √Āltal√°noss√°gban elmondhat√≥, hogy a szigetelŇĎk Magyarorsz√°gon v√°ltoz√≥ fizet√©sekkel sz√°molhatnak. KezdŇĎ szakemberek √°ltal√°ban alacsonyabb fizet√©ssel kezdenek, de a tapasztalat √©s a k√©szs√©gek fokozatos fejleszt√©s√©vel a fizet√©s√ľk n√∂vekedhet. 

Egy tapasztalt √©s j√≥l k√©pzett szigetelŇĎ √°ltal√°ban magasabb fizet√©st kaphat. Emellett az elhelyezked√©s is befoly√°solja a fizet√©st. A nagyobb v√°rosokban √©s az iparilag fejlettebb ter√ľleteken √°ltal√°ban magasabb fizet√©sek v√°rhat√≥k a szakemberek sz√°m√°ra, mivel itt nagyobb a kereslet az √©p√≠tŇĎipari munkaerŇĎre. Fontos megjegyezni, hogy ezen szakma egy szezon√°lis ipar√°g is lehet, ami azt jelenti, hogy a fizet√©sek szezon√°lis ingadoz√°sokat is mutathatnak. 

A pontos fizet√©si adatok megtal√°lhat√≥k a munkaad√≥t√≥l f√ľggŇĎen, √©s azok folyamatosan v√°ltozhatnak a gazdas√°gi √©s ipari k√∂r√ľlm√©nyek f√ľggv√©ny√©ben. A j√≥l k√©pzett √©s tapasztalt szigetelŇĎ szakemberek √°ltal√°ban jobb lehetŇĎs√©geket tal√°lnak a magasabb fizet√©sek el√©r√©s√©re. Az √©rdeklŇĎdŇĎknek aj√°nlott az aktu√°lis √°ll√°saj√°nlatokat √©s a helyi munkaerŇĎ piaci felt√©teleket figyelemmel k√≠s√©rni annak √©rdek√©ben, hogy pontos inform√°ci√≥kkal rendelkezzenek a szakma jelenlegi fizet√©seirŇĎl Magyarorsz√°gon.

Hogyan ismerhetj√ľk fel a j√≥ szakembert?

SzigetelŇĎ T√∂ltŇĎanyaga

A j√≥ szigetelŇĎ szakember kiv√°laszt√°sa kulcsfontoss√°g√ļ ahhoz, hogy hat√©konyan v√©gezze munk√°j√°t, √©s hossz√ļ t√°v√ļ eredm√©nyeket √©rjen el az √©p√ľletek hŇĎ- √©s hangszigetel√©s√©ben. A megfelelŇĎ szakembernek rendelkeznie kell megfelelŇĎ tapasztalattal √©s szakk√©pzetts√©ggel. K√©rje el referenci√°it, √©s ellenŇĎrizze, hogy milyen k√©pz√©sekkel rendelkezik. GyŇĎzŇĎdj√∂n meg r√≥la, hogy a kivitelezŇĎ rendelkezik a sz√ľks√©ges enged√©lyekkel √©s biztos√≠t√°sokkal, ami az √©p√≠t√©si szab√°lyok betart√°s√°t √©s a munkav√°llal√≥i biztons√°got is jelzi. 

K√©rjen referenci√°kat az elŇĎzŇĎ √ľgyfeleitŇĎl, √©s besz√©ljen vel√ľk az elv√©gzett munk√°r√≥l. Olvasson online √©rt√©kel√©seket √©s aj√°nl√°sokat is. Egy megb√≠zhat√≥ szakember √°ltal k√≠n√°lt √°raj√°nlat pontos, √°tl√°that√≥ √©s tartalmazza az √∂sszes sz√ľks√©ges k√∂lts√©get. A szakmabelinek tiszt√°n √©s rendezetten kell dolgoznia. A munkater√ľletnek a munka befejez√©se ut√°n is tiszt√°nak kell maradnia. Fontos, hogy emellett a szakember j√≥ kommunik√°tor is legyen: k√©pes legyen megv√°laszolni az √Ėn k√©rd√©seit √©s inform√°ci√≥kat ny√ļjtani a projekt elŇĎrehalad√°s√°r√≥l. 

A j√≥ szigetelŇĎ szakember √°ltal√°ban garanci√°t v√°llal a munk√°j√°ra, ami azt jelenti, hogy hajland√≥ jav√≠tani vagy cser√©lni a hib√°san v√©gzett munk√°t. A kivitelezŇĎnek k√∂nnyen el√©rhetŇĎnek kell lennie, √©s hajland√≥ reag√°lni az √Ėn √ľzeneteire √©s h√≠v√°saira.

A megfelelŇĎ szakember kiv√°laszt√°sa gondos megfontol√°st ig√©nyel. A fenti szempontok seg√≠tenek abban, hogy megtal√°lja az ide√°lis mestert, aki hat√©konyan elv√©gzi a szigetel√©si munk√°t, √©s hozz√°j√°rul az √©p√ľlete k√©nyelm√©hez √©s energiatakar√©koss√°g√°hoz.

MirŇĎl ismerhetŇĎ fel a rossz szakember?

A rossz szigetelŇĎ szakember kiv√°laszt√°sa vesz√©lyeztetheti az √©p√ľlet hŇĎ- √©s hangszigetel√©s√©nek hat√©konys√°g√°t, valamint n√∂velheti a k√©sŇĎbbi probl√©m√°k √©s k√∂lts√©gek kock√°zat√°t. A rossz szigetelŇĎ szakembernek lehet, hogy nincs megfelelŇĎ szakk√©pz√©se vagy tapasztalata a szigetel√©s ter√©n. K√©rdezze meg a szakembert az oktat√°s√°r√≥l √©s tapasztalat√°r√≥l. A nem megfelelŇĎ kivitelezŇĎ gyakran nem rendelkezik a sz√ľks√©ges enged√©lyekkel √©s biztos√≠t√°sokkal. 

Ez kock√°zatot jelent az √©p√≠t√©si szab√°lyok megs√©rt√©s√©re √©s az esetleges balesetekre n√©zve. Emellett gyakran nem ny√ļjt √°tl√°that√≥ √°raj√°nlatot, √©s hajlamos lehet rejtett k√∂lts√©geket hozz√°adni a munka k√∂zben. A megb√≠zhatatlan szaki lehet, hogy r√∂vid t√°v√ļ √©s olcs√≥ megold√°sokat k√≠n√°l, amelyek nem biztos√≠tj√°k az √©p√ľlet hossz√ļ t√°v√ļ szigetel√©s√©t. Tov√°bb√°, hanyag munk√°t v√©gezhet, amely sor√°n nem tartja be a megfelelŇĎ szigetel√©si elj√°r√°sokat. 

P√©ld√°ul nem alkalmazza a szigetelŇĎanyagokat megfelelŇĎen vagy nem v√©gzi el a sz√ľks√©ges elŇĎk√©sz√ľleteket. A rossz szigetelŇĎ szakember gyakran nem v√°llalja a munk√°j√°ra garanci√°t, ami azt jelzi, hogy nem b√≠zik a saj√°t munk√°j√°ban. Ha a mesterember nehezen el√©rhetŇĎ, vagy nem hajland√≥ v√°laszolni a k√©rd√©seire vagy agg√°lyaira, ez is negat√≠v jel lehet. Ha a szakember nem tudja bemutatni pozit√≠v referenci√°kat vagy aj√°nl√°sokat kor√°bbi √ľgyfeleitŇĎl, ez is figyelmeztetŇĎ jel lehet.

A fenti szempontok seg√≠thetnek felismerni a rossz szigetelŇĎt, √©s elker√ľlni a potenci√°lis probl√©m√°kat az √©p√ľlet szigetel√©s√©nek minŇĎs√©g√©vel √©s hat√©konys√°g√°val kapcsolatban. A gondos kiv√°laszt√°s √©s a szakember alapos ellenŇĎrz√©se hozz√°j√°rulhat egy hossz√ļ t√°v√ļ, megb√≠zhat√≥ szigetel√©si megold√°shoz.

√Ėsszefoglal√°s

 A szigetelŇĎ szakma az √©p√≠tŇĎipar fontos r√©sze, amelynek c√©lja az √©p√ľletek hŇĎ- √©s hangszigetel√©s√©nek kialak√≠t√°sa √©s karbantart√°sa. A szigetel√©s olyan technikai megold√°sokat √©s anyagokat foglal mag√°ban, amelyek seg√≠tenek megtartani az √©p√ľletek belsej√©ben a k√≠v√°nt hŇĎm√©rs√©kletet, √©s cs√∂kkentik a zajszintet. Ezek a szakemberek felelŇĎsek az√©rt, hogy az √©p√ľletek energiatakar√©kosak legyenek, √©s a lak√≥k k√©nyelm√©t √©s eg√©szs√©g√©t is szem elŇĎtt tarts√°k. 

A szakma sokf√©le ter√ľletet √∂lel fel, √©s a szakembereknek a leg√ļjabb technol√≥gi√°kkal √©s szigetelŇĎanyagokkal is l√©p√©st kell tartaniuk. A megfelelŇĎ szigetel√©s jelentŇĎs m√©rt√©kben hozz√°j√°rulhat az √©p√ľletek energiahat√©konys√°g√°hoz √©s komfortj√°hoz, ez√©rt a szigetelŇĎk szerepe elengedhetetlen az √©p√≠tŇĎiparban.

Hasonló cikkek, tartalmak

SzerzŇĎ
A cikket írta:
Szak√©rtŇĎje a tetŇĎszerkezetknek √©s szigetel√©si munk√°knak.

Komment írása

Ha meglátásod lenne a cikkel kapcsolatban, akkor írd meg kommentben!
A kommentnek minimum 20 karakter hossz√ļnak kell lennie.

Elfogadom az adatédelmi nyilatkozatban foglaltakat.

Az adatkezelési tájékoztatót el kell fogadni.
A kommentnek minimum 20 karakter hossz√ļnak kell lennie.
Az adatkezelési tájékoztatót el kell fogadni.

Port√°lunkr√≥lSzakiWeb - Ingyenes √Čp√≠tŇĎipari Szakember KeresŇĎ

SZAKI KERES√ČSE N√ČV ALAPJ√ĀN

szigetelŇĎt keresel - vagy szakemberk√©nt regisztr√°ln√°l?

Mindkét esetben teljesen ingyenes a szolgáltatás.

Böngészel az adatlapok között - vagy inkább bombázzanak a szakik?

Seg√≠t√ľnk Neked szigetelŇĎt tal√°lni. Mindk√©t esetben teljesen ingyenes a szolg√°ltat√°s.

Melyik v√°rosban lenne sz√ľks√©ged szigetelŇĎ szakemberre?

V√°laszd ki a megfelelŇĎ v√°rost a list√°b√≥l a n√©vre kattint√°ssal, hogy tal√°lni tudjunk Neked szigetelŇĎ szakembert.

Budapest
Debrecen
Szeged
Miskolc
Pécs
GyŇĎr
Nyíregyháza
Kecskemét
Székesfehérvár
Szombathely
Szolnok
Tatab√°nya
√Črd
Kaposv√°r
Sopron
Veszprém
Békéscsaba
Zalaegerszeg
Eger
Nagykanizsa
Duna√ļjv√°ros
H√≥dmezŇĎv√°s√°rhely
Dunakeszi
Cegléd
Salgótarján
Baja
Szigetszentmiklós
√ďzd
V√°c
Szeksz√°rd
Mosonmagyaróvár
G√∂d√∂llŇĎ
Hajd√ļb√∂sz√∂rm√©ny
P√°pa
Gyula
Gyöngyös
Kiskunfélegyháza
Ajka
Orosh√°za
Esztergom
Budaörs
Szentes
Kiskunhalas
Kazincbarcika
Jászberény
Szentendre
Siófok
Hajd√ļszoboszl√≥
NagykŇĎr√∂s
Tata
Makó
Gy√°l
Dunaharaszti
Törökszentmiklós
Vecsés
Hatvan
Karcag
Keszthely
V√°rpalota
Békés
Paks
Fót
Kom√°rom
Dombóvár
Sz√°zhalombatta
Göd
Oroszl√°ny
Monor
Balmaz√ļjv√°ros
Moh√°cs
Hajd√ļn√°n√°s
Veresegyh√°z
Szigethalom
Gy√∂mrŇĎ
Mátészalka
MezŇĎt√ļr
Kisv√°rda
Pom√°z
Dabas
Csongr√°d
MezŇĎk√∂vesd
Szarvas
Tisza√ļjv√°ros
Kalocsa
Tapolca
Balassagyarmat
Pécel
Beretty√≥√ļjfalu
S√°toralja√ļjhely
S√°rv√°r
P√ľsp√∂klad√°ny
Abony
KiskŇĎr√∂s
Mór
Pilisvörösvár
Budakeszi
Bonyh√°d
GyomaendrŇĎd
Balatonf√ľred
Törökbálint
Hajd√ļs√°mson
Tiszavasv√°ri
Biatorb√°gy
Újfehértó
Hajd√ļhadh√°z
B√°tonyterenye
Nagyk√°ta
Nyírbátor
S√°rospatak
Albertirsa
Kistarcsa
S√°rbog√°rd
Maglód
Bicske
Dorog
KŇĎszeg
√úllŇĎ
Sajószentpéter
Tiszakécske
Marcali
Pilis
Körmend
Kiskunmajsa
Lajosmizse
Tiszaf√ľred
Isaszeg
Kis√ļjsz√°ll√°s
Tolna
Celldömölk
Heves
Budakal√°sz
Szigetv√°r
Nagyat√°d
Csorna
Kapuv√°r
MezŇĎber√©ny
G√°rdony
R√°ckeve
Sarkad
Kerepes
Edelény
Diósd
Hal√°sztelek
Nagykálló
Pásztó
√ďcsa
Csömör
Siklós
Szeghalom
Szerencs
T√°rnok
Szentgotth√°rd
Kiskunlach√°za
Derecske
Vásárosnamény
T√ļrkeve
Hajd√ļdorog
J√°noshalma
N√°dudvar
Dunaföldvár
J√°szap√°ti
Kecel
Balatonalm√°di
Kunszentm√°rton
Kunszentmiklós
S√ľlys√°p
Tam√°si
Fehérgyarmat
Piliscsaba
Ercsi
Polg√°r
Lenti
J√°sz√°roksz√°ll√°s
Dévaványa
Nyíradony
S√°ndorfalva
Tura
F√ľzesabony
Kunhegyes
ErdŇĎkertes
Dunavars√°ny
Soltvadkert
Nyerges√ļjfalu
Nagykov√°csi
Üröm
P√°ty
Ňźrbotty√°n
Létavértes
Kistelek
Zirc
V√©sztŇĎ
Polg√°rdi
Enying
Mindszent
√Ācs
Ibr√°ny
Putnok
B√°csalm√°s
Nyírtelek
Zalaszentgrót
FelsŇĎzsolca
SzentlŇĎrinc
Fegyvernek
Mogyoród
Kerekegyh√°za
Téglás
Encs
GyŇĎr√ļjbar√°t
Balk√°ny
Solt
Nagyecsed
MartfŇĪ
Bátaszék
S√ľmeg
Aszód
√öjsz√°sz
Szabadsz√°ll√°s
Taksony
MezŇĎkov√°csh√°za
T√°pi√≥szecsŇĎ
J√°nossomorja
Koz√°rmisleny
Tótkomlós
Battonya
Mórahalom
Szécsény
Tápiószele
Pusztaszabolcs
MezŇĎcs√°t
Kaba
Berhida
Balatonbogl√°r
F√ľzesgyarmat
Alsózsolca
Nagyhal√°sz
Dömsöd
Hossz√ļp√°lyi
Izs√°k
Kartal
Jászfényszaru
LŇĎrinci
Velence
J√°szlad√°ny
Martonv√°s√°r
Tahitótfalu
Kunmadaras
Jászkisér
Kom√°di
Szikszó
Tiszalök
Vámospércs
Kisbér
MezŇĎhegyes
Rákóczifalva
T√°t
Zsámbék
Cs√°kv√°r
Balatonlelle
Alsónémedi
Tápiószentmárton
Bugyi
AlgyŇĎ
Újkígyós
Egyek
Tiszal√ļc
Csurgó
Kondoros
Nagyszénás
Domaszék
Szada
M√©lyk√ļt
Tiszaalp√°r
Nyírmada
Nyékládháza
Csorv√°s
Csenger
L√°batlan
Szentm√°rtonk√°ta
Kemecse
√Ėrk√©ny
Elek
EmŇĎd
Fonyód
Onga
P√©tf√ľrdŇĎ
Nagymaros
Tiszacsege
MezŇĎfalva
Szatymaz
Hévíz
R√°calm√°s
Körösladány
Helvécia
Szabadbatty√°n
Kenderes
Mikepércs
D√°ny
SzŇĎdliget
Kótaj
Aba
Tompa
Tokaj
Lakitelek
In√°rcs
Ebes
Szegv√°r
Környe
Rakamaz
Tab
Törtel
Seregélyes
Devecser
Tószeg
Ny√ļl
Abádszalók
Vasv√°r
Kóka
Ceglédbercel
SzendrŇĎ
Hark√°ny
Demecser
SzirmabesenyŇĎ
Pilisszentiv√°n
CsemŇĎ
Letenye
Z√°hony
Biharkeresztes
M√°ndok
BalatonfŇĪzfŇĎ
Cibakh√°za
Etyek
Mende
Nagytarcsa
Doboz
Fadd
MonorierdŇĎ
Bodajk
Simontornya
Tokod
Pécsvárad
Nagyvenyim
Tét
M√°lyi
Dombr√°d
Baktalórántháza
Hern√°d
Földes
Pannonhalma
Bóly
Perk√°ta
Telki
Dunavecse
FertŇĎszentmikl√≥s
√Āsotthalom
MezŇĎkeresztes
Decs
Nyíracsád
Arló
Kiszombor
B√°bolna
Verpelét
Nyírábrány
Délegyháza
Ajak
Szajol
Adony
VerŇĎce
Napkor
Ny√°regyh√°za
Gyenesdi√°s
Hort
S√ľk√∂sd
Ecser
Békésszentandrás
Taktahark√°ny
Kápolnásnyék
Bag
Kétegyháza
PilisborosjenŇĎ
Medgyesegyh√°za
SzŇĎd
Kengyel
Le√°nyfalu
B√ľk
Kállósemjén
K√°l
Vaja
FelsŇĎt√°rk√°ny
G√°doros
G√°vavencsellŇĎ
Deszk
√Črsekvadkert
Ballószög
Tuzsér
Bal√°stya
Farmos
Hernádnémeti
Hegyeshalom
Herend
Zagyvarékas
Tápiógyörgye
Hod√°sz
Orgov√°ny
Jászalsószentgyörgy
Baracs
FertŇĎd
FelsŇĎpakony
Hossz√ļhet√©ny
Zsombó
Tápióbicske
Nyírpazony
Akasztó
Harta
Vask√ļt
Vép
√Ėcs√∂d
Nagybajom
Bord√°ny
GyŇĎrszemere
Besenyszög
R√°ckereszt√ļr
T√°borfalva
Csepreg
Lébény
Tóalmás
ErdŇĎtelek
Borsodn√°dasd
S√°rosd
Bocskaikert
Csob√°nka
Röszke
Nagyréde
S√≥sk√ļt
Bököny
Hal√°szi
Abda
Sajókaza
Csolnok
Nyírbogát
S√°sd
Ecséd
Dunapataj
M√ļcsony
Aba√ļjsz√°nt√≥
P√°kozd
Hajós
Dunabogd√°ny
G√∂nyŇĪ
Csabrendek
Hajd√ļszov√°t
Cig√°nd
Bélapátfalva
Zalal√∂vŇĎ
√Ėttev√©ny
√ďp√°lyi
Lengyeltóti
Budav√°r (1. ker√ľlet)
Budapest 2. ker√ľlet
√ďbuda-B√©k√°smegyer (3. ker√ľlet)
√öjpest (4. ker√ľlet)
Lip√≥tv√°ros (5. ker√ľlet)
Ter√©zv√°ros (6. ker√ľlet)
Erzs√©betv√°ros (7. ker√ľlet)
J√≥zsefv√°ros (8. ker√ľlet)
Ferencv√°ros (9. ker√ľlet)
KŇĎb√°nya (10. ker√ľlet)
√öjbuda (11. ker√ľlet)
Hegyvid√©k (12. ker√ľlet)
Budapest 13. ker√ľlet
Zugl√≥ (14. ker√ľlet)
R√°kospalota( 15. ker√ľlet)
Budapest 16. ker√ľlet
R√°kosmente (17. ker√ľlet)
PestszentlŇĎrinc (18. ker√ľlet)
Kispest (19. ker√ľlet)
Pesterzs√©bet (20. ker√ľlet)
Csepel (21. Ker√ľlet)
Budafok (22. Ker√ľlet)
Soroks√°r (23. Ker√ľlet)
Hévízgyörk
Földeák
V√©rtesszŇĎlŇĎs
Nagym√°gocs
Üllés
Lepsény
S√°rszentmih√°ly
Tiszabura
Balatonszabadi
Sárrétudvari
Zalakom√°r
Bakonycsernye
Levelek
Jászjákóhalma
Nyírbéltek
Dánszentmiklós
Nagyigm√°nd
Boldog
Kakucs
Cserszegtomaj
P√°troha
Gomba
Ap√°tfalva
Poroszló
Kisköre
Kar√°csond
Tokodaltáró
Pilisszántó
Tiszadob
Kocsord
Tarcal
Madaras
HŇĎgy√©sz
T√°pi√≥szŇĎlŇĎs
Hajmáskér
Nyírbogdány
Gyöngyössolymos
Csan√°dpalota
Biharnagybajom
Dusnok
Sajólád
√Črsekcsan√°d
Gesztely
Szalkszentm√°rton
Sajóbábony
Baj
Tornyosp√°lca
Di√≥sjenŇĎ
Iv√°ncsa
Bölcske
√öjharty√°n
Tass
Porcsalma
Szakoly
Kulcs
Szob
Nagyhegyes
Rétság
Szentg√°l
Gencsap√°ti
Megyaszó
BŇĎcs
J√°szkarajenŇĎ
Zákányszék
Nyírlugos
Nemesv√°mos
Bugac
GyŇĎrz√°moly
S√°ris√°p
Recsk
Baracska
Iregszemcse
Kun√°gota
Ad√°cs
Pocsaj
Beled
Kóny
B√°r√°nd
Csanytelek
Répcelak
Sellye
Nyírmeggyes
Tiszakeszi
Rajka
Andornakt√°lya
KarancslapujtŇĎ
J√°k
Jakabsz√°ll√°s
Cece
BesenyŇĎtelek
PetŇĎfib√°nya
Lovasberény
Ostoros
Nagydorog
Balatonkenese
Tiszaeszl√°r
Berzence
B√°csbokod
Tarj√°n
Ok√°ny
√öjszilv√°s
Dunaszentgyörgy
Köröstarcsa
S√°rkereszt√ļr
√ďfeh√©rt√≥
Tápióság
Bagamér
T√°pl√°nszentkereszt
Vill√°ny
Abas√°r
Csan√°dap√°ca
Kesztölc
Kocs
√öri
Gyöngyöshalász
Rudab√°nya
Segesd
R√°bapatona
Pr√ľgy
Kelebia
Forró
J√°nosh√°za
Bekecs
Gyöngyöspata
Tiszan√°na
Jászszentlászló
Galgahévíz
Apc
MezŇĎzombor
Kisl√°ng
M√°ny
J√°szszentandr√°s
Ruzsa
Kadark√ļt
Szabadkígyós
Kaposm√©rŇĎ
Tiszakar√°d
√örhida
Tunyogmatolcs
Szentistv√°n
Beremend
Kosd
Zam√°rdi
Lánycsók
Pusztav√°m
Arnót
Fényeslitke
Szank
J√°noshida
Valkó
V√°l
Kissz√°ll√°s
Békéssámson
Pér
Nyírkarász
Gyöngyöstarján
K√°loz
Görbeháza
Makl√°r
Boldva
Ňźcs√©ny
Sz√°rliget
M√°gocs
Mosonszentmiklós
√ďnod
Piliscsév
Ny√°rlŇĎrinc
Herceghalom
Sz√°szv√°r
Gara
Tarpa
Szigetcsép
Apagy
Kerecsend
Zs√°mbok
Nasz√°ly
Magyarb√°nhegyes
Szigetmonostor
Nagybaracska
Döge
Buj
Töltéstava
Kimle
Császártöltés
Kéthely
ElŇĎsz√°ll√°s
Nagym√°nyok
Pellérd
Forr√°sk√ļt
Böhönye
FertŇĎr√°kos
Nyírmihálydi
Tiszadada
SomoskŇĎ√ļjfalu
Lajoskom√°rom
S√°r√°nd
Nagydobos
Szedres
CserkeszŇĎlŇĎ
M√°d
√Ėsk√ľ
Pincehely
√ďpusztaszer
Tengelic
Nyírcsaholy
Balatonföldvár
Dég
Kismaros
Péteri
Buj√°k
Kony√°r
Sajószöged
Bucsa
K√°ntorj√°nosi
Vonyarcvashegy
Pétervására
Litér
F√ľl√∂psz√°ll√°s
Domony
P√°zm√°nd
Máriapócs
Mérk
Bogyiszló
BŇĎny
Badacsonytomaj
Jászdózsa
√Āgfalva
Z√°moly
Nagyrábé
Monostorp√°lyi
Pilisszentkereszt
Városföld
Mocsa
√Ād√°nd
Sajóvámos
Nagyoroszi
Cs√°ny
Szigetszentm√°rton
MezŇĎszilas
Tiszaszentimre
TiszabŇĎ
Jobb√°gyi
Méhkerék
Szabadegyh√°za
Kistokaj
Tordas
Kópháza
Tiszap√ľsp√∂ki
Koroncó
Székkutas
Becsehely
Bokod
SzendrŇĎl√°d
Hercegszántó
Kunfehértó
Gönc
Kevermes
Gyönk
Alm√°sf√ľzitŇĎ
Aranyosap√°ti
Nyírgyulaj
Hidas
Par√°d
BŇĎs√°rk√°ny
Bercel
Zomba
Romh√°ny
Dombegyh√°z
Vácszentlászló
Nyírmártonfalva
Perb√°l
Tyukod
Maroslele
Szany
S√ľttŇĎ
Pócsmegyer
Nyírtass
√örk√ļt
Hars√°ny
B√°tya
Apostag
CsengŇĎd
Nyírkáta
Csengele
Iklad
Szomód
Nagycenk
Harka
Dunaszeg
Ňźsi
Kecskéd
Alatty√°n
Hajd√ļbagos
Zagyvaszántó
Kompolt
Egerszalók
Baks
Pilismarót
R√°k√≥czi√ļjfalu
Fábiánsebestyén
D√°vod
Nyírvasvári
P√°nd
Nagykoz√°r
Bog√°cs
Encsencs
Domoszló
Balatonszárszó
Döbrököz
Szamosszeg
Anarcs
Iszkaszentgyörgy
R√°d
Farkaslyuk
Taktaszada
Gyulah√°za
Zalakaros
Sziget√ļjfalu
Gégény
Bajna
Kék
L√°bod
Mátraverebély
Kaszaper
Ny√°rsap√°t
M√°traderecske
Csörög
Berekböszörmény
Torony
Tasz√°r
√Āsv√°nyr√°r√≥
Cs√∂kmŇĎ
DunaszekcsŇĎ
Vámosgyörk
Alap
Szurdokp√ľsp√∂ki
SzentlŇĎrinck√°ta
J√°szfelsŇĎszentgy√∂rgy
√Čcs
Fehérvárcsurgó
Szihalom
Kisléta
√öjszentiv√°n
HejŇĎb√°ba
Nyir√°d
Far√°d
√Āgasegyh√°za
T√°llya
Madocsa
Noszvaj
Tiszabezdéd
Vasad
Szentkir√°ly
Rózsaszentmárton
Cs√°sz√°r
Csetény
Heréd
Karancskeszi
M√°traterenye
Vácrátót
Csévharaszt
Dunakiliti
BudajenŇĎ
J√°rd√°nh√°za
Szentkir√°lyszabadja
Rimóc
Aszaló
Katym√°r
Kocsér
K√°lm√°nh√°za
Tar
Kaz√°r
Piricse
Tatárszentgyörgy
Balatonfenyves
Visegr√°d
Cs√°voly
Sármellék
Nemesn√°dudvar
Ikrény
Soponya
Bócsa
Tarnaörs
√Ėk√∂rit√≥f√ľlp√∂s
Karcsa
Tiszabercel
Tolcsva
FelsŇĎszentiv√°n
Sirok
Felcs√ļt
Levél
S√°gv√°r
Pap
Tiszanagyfalu
LŇĎk√∂sh√°za
P√°lmonostora
Kesznyéten
Halmaj
Szokolya
Nagyszentj√°nos
M√°riak√°lnok
Markaz
Csór
Tarnalelesz
Ikerv√°r
Nagycserkesz
Szederkény
Vajszló
T√°zl√°r
Vértesacsa
Ricse
CsabacsŇĪd
Balatonszemes
Csopak
Nyírtura
GyŇĎr√ļjfalu
Csákánydoroszló
Somogyv√°r
Bakonyszentlászló
S√°ly
Nagyv√°zsony
F√ľl√∂p
F√°bi√°nh√°za
Izsófalva
J√°nkmajtis
V√°charty√°n
Enese
Petneh√°za
Galgam√°csa
N√°dasdlad√°ny
Méra
Zsad√°ny
Németkér
Geszteréd
Atk√°r
Mosonszolnok
Le√°nyv√°r
Tiszasziget
√Āsz√°r
Tömörkény
B√ľkk√°br√°ny
BesnyŇĎ
Kunsz√°ll√°s
Vasmegyer
Szabolcsveresmart
Fajsz
Olaszliszka
B√°ta
KisgyŇĎr
T√°c
Nógrádmegyer
J√°szboldogh√°za
Pócspetri
M√°tranov√°k
√Črpatak
Zalaap√°ti
Hern√°dkak
GyŇĎrladam√©r
P√°tka
Pusztaföldvár
√öjlengyel
V√°mosszabadi
Tarnaméra
Kakasd
√Ālmosd
Tinnye
V√°mosmikola
TiszatenyŇĎ
Dudar
Csépa
J√°sztelek
KaposfŇĎ
Murakereszt√ļr
Sz√°r
Miske
FelsŇĎ√∂rs
Alsóörs
Monok
Ormosb√°nya
Pacsa
Bana
Szomolya
Szilv√°sv√°rad
Tardos
R√°bapaty
TiszaszŇĎlŇĎs
Nagyf√ľged
Csólyospálos
MezŇĎt√°rk√°ny
KŇĎtelek
Ozora
Dunasziget
Vars√°ny
MezŇĎny√°r√°d
Bajót
Hangony
Istenmezeje
GyŇĎrtelek
Szerep
Csom√°d
FoktŇĎ
Nagyk√∂rŇĪ
Palot√°s
Somogyj√°d
HegykŇĎ
Derekegyh√°z
Balatonszentgyörgy
Bak
T√©nyŇĎ
TiszajenŇĎ
Tiszakany√°r
Kurity√°n
SzŇĪcsi
Lad√°nybene
Pilisj√°szfalu
Somogyszob
Szepetnek
Csokonyavisonta
P√°lfa
Kar√°d
Gellénháza
M√°traszŇĎlŇĎs
Zs√°ka
Szatm√°rcseke
Dunaalm√°s
Magyaralm√°s
T√ľrje
Gyöngyösoroszi
Kunbaja
Pusztamonostor
Görcsöny
Majosh√°za
√Ėreglak
Kunadacs
Szendehely
Pusztadobos
Nagylóc
Tiszaroff
Karancsalja
Dédestapolcsány
S√°rkeresztes
Darnózseli
Penc
Kékcse
Tiszav√°rkony
Ramocsah√°za
KaposszekcsŇĎ
Alsóvadász
Babócsa
Sarkadkereszt√ļr
Legyesbénye
Balatonkereszt√ļr
Papkeszi
B√°tmonostor
Mecsekn√°dasd
Drégelypalánk
Tiszas√ľly
√Āt√°ny
Saj√≥kereszt√ļr
Balotasz√°ll√°s
Kölesd
B√ľkkaranyos
KŇĎsz√°rhegy
Vaszar
√öjszentmargita
Nagyhars√°ny
Hortob√°gy
GyŇĎrs√°g
K√°polna
Gyermely
Lud√°nyhal√°szi
Kötegyán
Vilm√°ny
Kutas
Nagyberki
Kálló
Nagyvars√°ny
PetŇĎfisz√°ll√°s
Bakonyszombathely
Alcs√ļtdoboz
Kincsesb√°nya
Söjtör
Pereszteg
Sz√°kszend
K√ľbekh√°za
P√ľsp√∂khatvan
Nagys√°p
T√°rk√°ny
Tiszapalkonya
Tiszatarj√°n
Cs√°talja
V√°cduka
Magyarcsan√°d
Ňźr
Egerbakta
Novajidr√°ny
Telekgerend√°s
Tiszak√ľrt
Acsa
Tetétlen
Szeremle
Kölcse
Biri
Pusztaszer
L√∂vŇĎ
Sukoró
Tiszatelek
P√°cin
Nógrád
Pitvaros
MesztegnyŇĎ
Végegyháza
Ugod
Dunaegyh√°za
Sajópetri
Nagykamar√°s
S√©nyŇĎ
Tiszaörs
Dejt√°r
Nagykereki
Kisapostag
Köröm
Etes
B√°nhorv√°ti
Borota
Tihany
Tibolddaróc
Pély
Bodroghalom
S√°rszent√°gota
Somberek
Réde
Cs√≥kakŇĎ
Szak√°ly
Tevel
Sz√ľgy
Mernye
Vasszécseny
Buzs√°k
Verseg
L√°tr√°ny
Sé
Véménd
Eszt√°r
Novaj
Bánréve
Kétsoprony
Homokmégy
KŇĎr√∂shegy
Pusztavacs
Tótvázsony
Egercsehi
Szil
Vizsl√°s
Vajd√°cska
FertŇĎsz√©plak
Balatonendréd
N√°dasd
Alsópáhok
Nagyberény
Igal
MezŇĎszentgy√∂rgy
Vértessomló
Bezenye
J√°rmi
Mártély
Vitnyéd
Nagykar√°csony
BalatonfŇĎkaj√°r
V√°roslŇĎd
Sajóörös
B√°gyogszov√°t
JenŇĎ
Tim√°r
Tiszabecs
Egyházasrádóc
Gyarmat
Tök
Gerend√°s
Kocsola
Halmajugra
Börcs
Rém
Bocon√°d
Daruszentmiklós
Iharosberény
Kajárpéc
Karancss√°g
Taktakenéz
Bagod
Neszmély
Galambok
Iv√°n
Szigetbecse
Eperjeske
Ecsegfalva
Kismarja
Kajdacs
Sopronkövesd
Kesz√ľ
Alsószentmárton
N√°rai
Gy√ļr√≥
Gy√ľre
SzŇĎlŇĎsgy√∂r√∂k
Dalmand
Sióagárd
Hédervár
Magyarkeszi
Rohod
Kunsziget
Paszab
KŇĎv√°g√≥szŇĎlŇĎs
Ilk
P√°hi
Szir√°k
Nagyb√°nhegyes
V√°ncsod
Igrici
Bakonybél
Bénye
Soltszentimre
Márkó
In√°ncs
Vanyarc
Endrefalva
Berente
Tatah√°za
Tarnazsad√°ny
Rum
Apaj
Gyömöre
Tard
B√ľkkszentkereszt
Zalahal√°p
KislŇĎd
Ravazd
Murony
Gerjen
Zebegény
Somogys√°rd
M√°za
Lov√°szi
Bakonszeg
Tenk
Szakm√°r
FelgyŇĎ
Borsodszentgyörgy
Hencida
Kehidakust√°ny
Nyírcsászári
Sarud
MezŇĎcsokonya
Csabdi
Hetes
S√ļr
Tarany
MezŇĎszemere
Nagyiv√°n
Magyarpol√°ny
R√©vf√ľl√∂p
Ecseg
Furta
Ken√©zlŇĎ
Rezi
Pápateszér
Pog√°ny
Hidasnémeti
Detk
Csákberény
Inke
Szalonna
Szabolcsb√°ka
Ňźriszentp√©ter
Újléta
Regöly
Nagyeszterg√°r
Pilisszentlászló
Balatonvil√°gos
Pusztaz√°mor
HejŇĎpapi
Szuhogy
Mak√°d
Juta
Kisar
Borsodszir√°k
P√°ka
Kurd
MezŇĎlad√°ny
Tesk√°nd
Gyöngyösfalu
Lov√°szpatona
S√°ta
F√ľl√∂pjakab
Tiszaszentm√°rton
Monostorap√°ti
Parasznya
Babót
Letkés
Szal√°nta
Gérce
Bácsborsód
Pusztamérges
Bocfölde
Vásárosdombó
V√°llaj
Lesencetomaj
BoldogkŇĎv√°ralja
Visonta
Halimba
√ĀroktŇĎ
Dömös
Visznek
Nyírgelse
Szentpéterszeg
Sajóhídvég
Bodrogkereszt√ļr
Homokszentgyörgy
Somlóvásárhely
Balogunyom
Cered
Nyíribrony
Tépe
Sokorópátka
V√°rdomb
Nagykónyi
Gelse
B√ľkk√∂sd
B√°rdudvarnok
Berzék
Görgeteg
Szorgalmatos
K√∂mlŇĎd
Hernádvécse
Szelevény
Luk√°csh√°za
Tótszerdahely
Balatonberény
ErdŇĎb√©nye
Bódvaszilas
Andocs
Nagyrécse
Nézsa
Varbó
Z√°k√°ny
Csököly
√Āporka
B√ľkkszenterzs√©bet
K√°ld
Szalaszend
P√°lh√°za
S√°rszentlŇĎrinc
Medgyesbodz√°s
Magyarn√°ndor
MezŇĎgy√°n
Rétközberencs
Veszprémvarsány
Dorogh√°za
Balaton
Szomor
Tiszaderzs
Székely
Nyírtét
Beszterec
Tabdi
Tardona
Várvölgy
Sajóecseg
Tolnanémedi
Nagylók
MezŇĎnagymih√°ly
NŇĎtincs
Penészlek
OrfŇĪ
Himesh√°za
PetŇĎh√°za
Kajászó
Olaszfalu
Sarród
Galgagyörk
Kölked
Kisvars√°ny
Balatongyörök
Beloiannisz
Dorm√°nd
Nagylózs
HejŇĎkereszt√ļr
B√°rna
Tiszasas
S√°g√ļjfalu
R√°bapord√°ny
Tiborsz√°ll√°s
Rábahídvég
Magyarszék
Mih√°lyi
Gyulaj
Hahót
Balatonederics
Sz√°szberek
Cserépfalu
Kisn√°na
Egerv√°r
Körösszegapáti
Berekf√ľrdŇĎ
P√°zm√°ndfalu
Aparhant
Bakonyn√°na
CsŇĎsz
√Ėrm√©nyes
Mozsgó
Zalaszentiv√°n
Somogyudvarhely
Bicsérd
Gyékényes
Kamut
Kaskanty√ļ
Uszód
Egerszólát
Bog√°d
Géderlak
Héreg
Szentpéterfa
Szentp√©ter√ļr
Hobol
Tiszakerecseny
Újkenéz
Csót
Héhalom
Nyírparasznya
Gutorfölde
K√°zsm√°rk
Serényfalva
MezŇĎlak
FelsŇĎny√©k
Nagybajcs
Dad
Újkér
Hantos
Isztimér
Sóshartyán
FeldebrŇĎ
S√°p
Kemence
Nagysimonyi
Tiszagyenda
Bélmegyer
Eger√°g
Ňźrhalom
√öjudvar
Vajta
Kispal√°d
Laskod
Tápszentmiklós
Mohora
Kerekharaszt
B√ľkkzs√©rc
R√°tka
√öjpetre
Bakonys√°rk√°ny
MezŇĎkom√°rom
Nemesbikk
Kaposszerdahely
Majs
Kisoroszi
Györköny
Beregdaróc
Zalaszántó
Lesenceistv√°nd
D√°g
Biharugra
Pusztahencse
MezŇĎ√∂rs
Bihartorda
FelsŇĎny√°r√°d
Nagybarca
Noszlop
Zalaszentmih√°ly
FelsŇĎdobsza
Agyagosszergény
Magyarbóly
Borsosberény
Szuhakálló
Erk
R√°batam√°si
Igar
Veszkény
Mosdós
Gemzse
Annavölgy
N√°br√°d
Zalacs√°ny
Pirtó
Ny√°r√°d
Tabajd
Magyarhomorog
Nagykapornak
Zichy√ļjfalu
Vatta
M√°traszele
Gátér
Gacs√°ly
Bodrogolaszi
Barab√°s
Dar√°ny
Gölle
FelsŇĎszentm√°rton
Nagyvisnyó
Kardosk√ļt
Lónya
Versend
Kir√°lyegyh√°za
Pókaszepetk
Milota
Csécse
Borsodbóta
Nagyszokoly
Dunafalva
√Ėtv√∂sk√≥nyi
Csörötnek
Nemesgul√°cs
Gul√°cs
Bernecebar√°ti
Patak
Csokvaom√°ny
Magyargéc
Kiskorp√°d
Homrogd
Balinka
Tiszaug
Magy
Nemesszalók
Egyh√°zasfalu
Alm√°skamar√°s
Kisbajcs
Girincs
Rédics
Nyírpilis
Harc
Badacsonytördemic
Szárföld
Litke
Tarnaszentmiklós
Osli
KŇĎr√∂stet√©tlen
Nyírjákó
Tiszaszalka
Palotabozsok
√öjtikos
V√°cegres
Cikó
Pakod
Kenyeri
Vértesboglár
FelsŇĎlajos
Osztop√°n
Kapospula
Berkesd
G√°borj√°n
Tak√°csi
G√°nt
V√°ralja
√öjcsan√°los
Makkoshotyka
Gödre
Cserh√°tsur√°ny
Mindszentgodisa
Vok√°ny
Zalav√°r
Szakcs
Felpéc
Szabadhídvég
Nagyt√°lya
Karancsberény
Csesztreg
Urai√ļjfalu
Zalaszentlászló
Sopronhorp√°cs
P√ľsp√∂kmoln√°ri
Sorm√°s
Csikéria
M√°rianosztra
Harkakötöny
F√ľl√∂ph√°za
Bodrogkisfalud
Hugyag
F√ľle
Bakonyszentkir√°ly
Sorokpol√°ny
Balsa
√öjr√≥nafŇĎ
Balatonakarattya
Pusztakov√°csi
Berkesz
Tótszentmárton
Körösszakál
Mogyorósbánya
Zsira
Pölöske
HejŇĎszalonta
Vizsoly
Papos
Csaj√°g
Csik√≥stŇĎttŇĎs
Domah√°za
Boba
Peresznye
Tiszaigar
Szin
Geszt
Hollóháza
Attala
Rakaca
Gógánfa
M√°tramindszent
Beregsur√°ny
Mórichida
Perkupa
Nógrádsáp
Szigliget
K√ľlsŇĎvat
Rozs√°ly
Baté
B√°zakerettye
Horv√°tzsid√°ny
Dunaszentbenedek
Sonk√°d
Szajk
Vassur√°ny
Csenger√ļjfalu
RemeteszŇĎlŇĎs
Medina
Kemenesmagasi
Pecöl
Nyírkércs
Somogyszentp√°l
Nova
Nagycsécs
Zalaszentbal√°zs
Ad√°sztevel
B√ļcs√ļszentl√°szl√≥
Z√°nka
Hegyfalu
R√°bagyarmat
Sajóvelezd
B√°bonymegyer
K√°ptalanfa
T√ļristv√°ndi
Karmacs
Magyarat√°d
Kir√°ld
Szerecseny
KŇĎv√°g√≥√∂rs
Zemplénagárd
Alacska
S√°rhida
J√°nd
√Črt√©ny
Ostffyasszonyfa
Magyarlak
Szentlászló
Csengersima
Tarhos
Szenna
GyŇĎrs√∂v√©nyh√°z
Tiszakóród
M√°ty√°sdomb
Mih√°ld
Becsvölgye
Taliándörögd
Somogyv√°mos
Egyh√°zaskoz√°r
M√°nfa
H√°romfa
Jéke
Somogyszil
Tés
Ordacsehi
Geresdlak
Mih√°lyh√°za
Vereb
√ĖregcsertŇĎ
Alsónyék
Pécsudvard
Méhtelek
Tornan√°daska
Ipolyvece
Bolhó
Kóspallag
Szabadszentkir√°ly
M√°traballa
√ďbarok
Csernely
Nekézseny
Zsana
B√°rsonyos
Kisfalud
Gam√°s
√öjdombr√°d
Szamoss√°lyi
Bodony
Baksa
Tolm√°cs
Zsurk
V√°mos√ļjfalu
Nemesdéd
Söpte
Vése
FelsŇĎrajk
Kisdorog
Botpal√°d
√ĖlbŇĎ
Kapos√ļjlak
Ludas
Dunaszentp√°l
Tapsony
Mórágy
S√°regres
Nemti
Belezna
Somogyaszaló
Nemesvid
Somogys√°mson
Barbacs
Egyh√°zasgerge
Bikal
Tomajmonostora
Vönöck
Sajópálfala
BŇĎ
MarcaltŇĎ
Magyaregregy
P√ľsp√∂kszil√°gy
Nagyny√°r√°d
Baktakék
Tiszagyulah√°za
Jászágó
BesenyŇĎd
T√°p
J√°sd
Tanakajd
Imrehegy
AldebrŇĎ
Lipót
Tiszamogyorós
√Ėtt√∂m√∂s
Moln√°ri
Penyige
Csénye
FelsŇĎtelekes
Rudolftelep
Borsodiv√°nka
Babarc
Dóc
F√ľrged
Alsóberecki
Zalabér
Tófej
Borzav√°r
Nagybörzsöny
K√©t√ļjfalu
Homokbödöge
Mestersz√°ll√°s
Nemesgörzsöny
Alsónána
Nógrádsipek
Balatonm√°riaf√ľrdŇĎ
Kéty
Mikófalva
√Ācstesz√©r
FertŇĎhomok
Nemesb√ľk
Nikla
T√ļrricse
Gyulakeszi
Olcsva
Csobaj
Zalabaksa
Garabonc
Borsfa
B√ľkksz√©k
Som
Kétpó
Szulok
Kerékteleki
Nagyb√°rk√°ny
N√°gocs
Dr√°vaszabolcs
Nógrádkövesd
Lak
√öny
Meggyeskov√°csi
Iv√°nc
Tisztaberek
Kunpeszér
Diósviszló
Patvarc
Egerfarmos
Kolont√°r
Viss
Nagyar
S√°rpilis
Dör
Sitke
Kömpöc
Ny√≠rl√∂vŇĎ
Soml√≥szŇĎlŇĎs
Csegöld
Eszteregnye
B√°torliget
Nagy√ļt
Rákóczibánya
Csob√°d
Kov√°csv√°g√°s
Kapoly
Mikebuda
MezŇĎsas
Tereske
P√°tyod
Kokad
K√°va
H√°rsk√ļt
B√°nk
V√°t
Balatonakali
Nagyveleg
Csányoszró
ErdŇĎk√∂vesd
Hercegk√ļt
Nagyrév
Sorkifalud
Nyírderzs
Tiszaadony
Szeleste
Alsónemesapáti
P√ľski
Szils√°rk√°ny
Acs√°d
Abaliget
Zalat√°rnok
Hunya
Rábakecöl
B√°nd
FelsŇĎp√°hok
Terem
Vezseny
Alsószentiván
Tiszalad√°ny
Perenye
Göncruszka
Rag√°ly
Pálosvörösmart
Keszeg
Cégénydányád
Fityeh√°z
Gyód
D√°ka
Gersekar√°t
FertŇĎendr√©d
Györe
Oszkó
Nógrádszakál
Bakonytam√°si
Nagyrozv√°gy
Szanda
Csömödér
Hevesvezekény
Epöl
Kardos
Aba√ļjk√©r
K√°lm√°ncsa
Nagypeterd
Bakonyjákó
Tarnabod
Sótony
Siójut
Hossz√ļpereszteg
Bánokszentgyörgy
Kir√°lyhegyes
Ipolyszög
Jákó
Vécs
Kerta
BalatonszŇĎlŇĎs
Magyarhertelend
NemesbŇĎd
Vadna
P√°ri
Szab√°s
Kemenesszentpéter
Nagydobsza
S√ľmegcsehi
Kuncsorba
CsŇĎv√°r
Bogyoszló
Kökény
ErdŇĎhorv√°ti
Kunbaracs
Kisnémedi
Salomv√°r
Taktab√°j
Vilonya
Lucfalva
Mike
Ete
Himod
F√°c√°nkert
Ura
Galgaguta
Istv√°ndi
S√°torhely
Panyola
Semjénháza
Ferencsz√°ll√°s
Vasboldogasszony
Sajóivánka
Berkenye
Demjén
Piliny
Beleg
M√°riahalom
Radosty√°n
Kemenessömjén
Nagyacs√°d
Hevesaranyos
Magyaregres
Surd
Homor√ļd
MezŇĎpeterd
Muraszemenye
Sz√°tok
√ďh√≠d
Als√≥√ļjlak
Nak
KŇĎk√ļt
Kondó
Olasz
Szögliget
Bekölce
Nagykökényes
S√°rkeszi
S√ľmegpr√°ga
FelsŇĎn√°na
Csapod
Csögle
Herencsény
Mecsér
Moha
Cserk√ļt
GyŇĎrv√°r
FelsŇĎsz√∂ln√∂k
Somogyzsitfa
√Črsekhalma
P√°pakov√°csi
Cir√°k
Hang√°cs
Gelej
Csaroda
Dombiratos
Tófalu
Nagykorp√°d
BoldogkŇĎ√ļjfalu
Mersev√°t
Rábacsécsény
Sz√°lka
Pusztaszentlászló
T√ľskev√°r
Gelénes
Lad
Töttös
Tornyiszentmiklós
R√°sonys√°pberencs
Mih√°lygerge
FelsŇĎpet√©ny
Bucsu
Dencsh√°za
Egerbocs
Szuha
Szántód
Zim√°ny
Jobah√°za
Csaholc
Orci
L√°zi
Tiszar√°d
Csat√°r
FeketeerdŇĎ
Aggtelek
Székelyszabar
V√°mosatya
Egyházashollós
Kisszekeres
Somogyfajsz
Lakócsa
Rétalap
Nagygyimót
Bojt
Vérteskethely
Tiszavid
Alsópetény
Darvas
Zubogy
Nagyszekeres
Pusztamagyaród
Telkib√°nya
Eperjes
Szajla
Tiszacsermely
Csesznek
Lengyel
Hidvégardó
J√°kfalva
Golop
Csincse
Nadap
Vízvár
Körösnagyharsány
B√°lv√°nyos
Györgytarló
Pörböly
Pécsely
V√°rgesztes
Simas√°g
S√°ntos
Kereki
Bérbaltavár
Becske
Z√°k√°nyfalu
Dunatetétlen
Kisharty√°n
√öjir√°z
Nemesap√°ti
M√°rokpapi
BŇĎsz√©nfa
Vanyola
B√°r
S√°voly
Gerde
FelsŇĎvad√°sz
Szentgáloskér
K√°rolyh√°za
Zalaszabar
Nagytevel
Bezi
Sajónémeti
V√°mosoroszi
Egyh√°zaskeszŇĎ
Telekes
√Ārp√°dhalom
√Ārt√°nd
Malomsok
Nagyér
Egerl√∂vŇĎ
Mikóháza
J√°kfa
Dr√°vafok
Kemendoll√°r
FelsŇĎcsat√°r
Magyarszerdahely
GyŇĎrasszonyfa
Ambrózfalva
ErdŇĎtarcsa
Kelemér
Egyed
BalatonŇĎsz√∂d
Birj√°n
Hetvehely
Söréd
Nógrádmarcal
Kondorfa
Kemenesmih√°lyfa
Máriakéménd
Romonya
Magyargencs
Nagyp√°li
Acsalag
Semjén
Somogymeggyes
Eplény
Géberjén
Baj√°nsenye
Balajt
Karos
Zalacséb
Szólád
R√°bacsanak
R√°baszentmih√°ly
Helesfa
Somogyap√°ti
Nagylengyel
Kishars√°ny
Nick
Kaposhomok
Sz√°p√°r
Fehértó
Vörs
Lippó
R√°baszentandr√°s
L√∂vŇĎpetri
Pogányszentpéter
Kötcse
ErdŇĎk√ľrt
Hét
Nagylak
Izmény
Mátételke
Markotabödöge
Pusztaottlaka
Vértestolna
Babosdöbréte
Nagyrada
Káptalantóti
Saj√≥p√ľsp√∂ki
K√ľng√∂s
Dióskál
Váraszó
Muhi
Kémes
Hont
Kir√°lyszentistv√°n
Narda
Kisdombegyh√°z
Somogygeszti
V√°rda
KŇĎszegszerdahely
Salk√∂vesk√ļt
Egyh√°zasdengeleg
Csikv√°nd
Kl√°rafalva
Selyeb
√ďf√∂lde√°k
Ňźrtilos
Sóly
Kup
Szamosangyalos
Z√°dorfalva
Krasznokvajda
Szak√°ld
Balaton√ļjlak
Lakhegy
Somogybabod
Nagyal√°sony
Kust√°nszeg
Kisbucsa
Ipolytarnóc
Uszka
Somogyt√ļr
Legénd
√Ėmb√∂ly
Zalagy√∂m√∂rŇĎ
Kisigm√°nd
Bik√°cs
F√ľlesd
Doba
K√∂r√∂s√ļjfalu
KemeneshŇĎgy√©sz
M√°lyinka
Dunaszentmiklós
Pankasz
MagyarszecsŇĎd
Móricgát
Iharos
Lovas
Siklósnagyfalu
Nyalka
Csenyéte
V√°g
Bodrog
Bakonyb√°nk
Bejcgyerty√°nos
Röjtökmuzsaj
Mucsi
Révleányvár
Kéleshalom
Kétbodony
SzŇĎc
Szentantalfa
Törökkoppány
V√°ckis√ļjfalu
K√°cs
Magyarkereszt√ļr
Bolh√°s
M√°traszentimre
Kamond
Sajósenye
Eszterg√°lyhorv√°ti
Zabar
Paloznak
TengŇĎd
Zajta
Ipolytölgyes
Balatonmagyaród
Sumony
F√°j
Hern√°dszentandr√°s
Sajólászlófalva
Bog√°dmindszent
Nagyszak√°csi
Répáshuta
Csoma
Nagykutas
Sz√ļcs
PethŇĎhenye
√Ābrah√°mhegy
Kisb√°gyon
Alsószuha
Kisunyom
Csan√°dalberti
B√°taap√°ti
Ordas
Gasztony
Porva
K√°nya
Mosonudvar
Hegyszentm√°rton
Bakonyoszlop
R√°ksi
Benk
P√°li
MolnaszecsŇĎd
Nagyszékely
Bonyh√°dvarasd
Pornóapáti
Csit√°r
F√ľz√©r
M√°rok
Szabolcs
Martonyi
Kisvejke
BaranyajenŇĎ
Bedegkér
Orosztony
Szemely
Hidegk√ļt
Zar√°nk
NagytŇĎke
Dr√°vatam√°si
Rönök
Pusztamiske
Sajókápolna
Szakony
Zselicszentp√°l
Szentdomonkos
B√ľss√ľ
Nagycsepely
Somogyh√°rs√°gy
Belv√°rdgyula
Boda
Gilv√°nfa
Szalmatercs
Kisbajom
Tekenye
Léh
Szentgyörgyvölgy
Dabronc
Szamoskér
Zalaszentgyörgy
L√≥k√ļt
Tarj√°npuszta
Bazsi
Tiszainoka
Liszó
√öjbarok
Nemeshany
K√°m
Alib√°nfa
Csörnyeföld
Tornyosnémeti
ZengŇĎv√°rkony
Nagybakónak
Vasegerszeg
FelsŇĎmocsol√°d
Dr√°vaszt√°ra
T√°ska
Cserdi
Szécsényfelfalu
Rinyaszentkir√°ly
Asz√≥fŇĎ
Hedrehely
Csém
Sand
Vasasszonyfa
H√°cs
√ďcs√°rd
Rigy√°c
Garadna
Szemere
Hidegség
Gecse
Bögöt
Somodor
Gyóró
Cserépváralja
MŇĎcs√©ny
Almamellék
Szenta
Boldogasszonyfa
Borj√°d
Szarvasgede
P√°sztori
Szamosbecs
Ap√°tistv√°nfalva
Mecsekpölöske
Kisb√°rap√°ti
Bakonypölöske
Kertészsziget
Csönge
Fulókércs
Kapolcs
Kemenesp√°lfa
Vaskeresztes
Batyk
J√°sziv√°ny
Cs√°rdasz√°ll√°s
Kercseliget
Völcsej
Szenteg√°t
Dámóc
Par√°dsasv√°r
Görcsönydoboka
Olaszfa
Aranyosgad√°ny
Alsószölnök
Marcalgergelyi
Balatonszepezd
Gige
Terény
Liget
Belecska
Zalah√°sh√°gy
Iv√°d
Petrikereszt√ļr
Zsaroly√°n
Nagytótfalu
CsertŇĎ
Mucsfa
Nagypall
FelsŇĎkelecs√©ny
Adorj√°nh√°za
√Ėrm√©nyk√ļt
Dénesfa
V√°rbalog
Nyíri
EndrŇĎc
Vasszilv√°gy
ErdŇĎsmecske
Kövegy
Császló
Szamos√ļjlak
Sajtosk√°l
Borszörcsök
B√°csszŇĎlŇĎs
Csehimindszent
Kisbodak
Patapoklosi
Ipolydam√°sd
Vars√°d
Nagyv√°ty
P√∂l√∂skefŇĎ
Mónosbél
Oszl√°r
P√°pasalamon
Rakacaszend
Nagydém
Zalavég
MezŇĎh√©k
V√°s√°rosmiske
FarkasgyepŇĪ
T√°kos
Tiszadorogma
Gic
Csép
Bakt√ľtt√∂s
Mih√°lyfa
Katafa
Tokorcs
Ziliz
Szakonyfalu
Dabrony
√öjtelek
P√°lmajor
Iszk√°z
Nemeskolta
Simonfa
Old
Somogyhatvan
Vashossz√ļfalu
B√°tor
Tiszab√°bolna
Bélavár
Vaspör
Vasszentmih√°ly
Alsórajk
Boncodfölde
Botykapeterd
Bozsok
SzŇĎk√©d
Zalaistv√°nd
Pere
Cs√°nig
Kistorm√°s
Kaposkereszt√ļr
Cserh√°thal√°p
Petrivente
Köveskál
Hencse
Tormafölde
P√©nzesgyŇĎr
Velem
Magyarmecske
Pusztaszemes
Diósberény
Und
Sajógalgóc
Rózsafa
Nagykinizs
Szergény
Zics
Holl√≥kŇĎ
Egervölgy
Csesztve
Répcevis
Udvari
Egyh√°zashetye
Szava
Kisap√°ti
Patalom
Csipkerek
SzarvaskŇĎ
Kism√°nyok
Ukk
NyŇĎg√©r
Zalaboldogfa
Bozzai
Bér
Bocska
Kiskinizs
Csonkahegyh√°t
Szente
Bakonya
VindornyaszŇĎlŇĎs
Pinnye
Szemenye
Fony
F√ľlp√∂sdar√≥c
Megyehíd
Kazsok
FelsŇĎregmec
Matty
K√°r√°sz
Gib√°rt
Z√°dor
Kisvaszar
Nemesvita
Vasalja
Fedémes
Hottó
KŇĎv√°g√≥t√∂tt√∂s
√ďfalu
Szentbal√°zs
Magosliget
Szenyér
Szebény
Nagyhajm√°s
SzŇĎce
Drágszél
Koppányszántó
Rom√°nd
Zók
Gyep√ľkaj√°n
Kistótfalu
Korl√°t
Gad√°ny
Kisnamény
Lácacséke
Kelevíz
FertŇĎboz
Milejszeg
Szamostat√°rfalva
Zselickislak
Nyom√°r
Csömend
Sik√°tor
GŇĎsfa
Egeraracsa
Told
Olcsvaap√°ti
Szentgyörgyvár
Mikosszéplak
Téseny
Tiszavalk
Lovászhetény
Uzsa
Hernádkércs
Lesencefalu
Torm√°sliget
Dövény
√öjv√°rfalva
Balatonudvari
Hagyárosbörönd
F√ľz√©rkoml√≥s
Fancsal
Nemess√°ndorh√°za
Bakonysz√ľcs
Szilaspogony
Foly√°s
Sopronnémeti
Csibr√°k
Ňźsag√°rd
Tompal√°dony
Kisszékely
Gyöngyösmellék
Hetefejércse
Kishuta
Kissik√°tor
Gór
Nemeskocs
Nemesrempehollós
B√ľkkszentm√°rton
Böde
Csataszög
P√°csony
Zalaszentjakab
Mekényes
Gyugy
Rádóckölked
PerŇĎcs√©ny
Soml√≥jenŇĎ
BedŇĎ
Rátót
Kérsemjén
Lórév
Nyim
Hövej
Garé
Csehb√°nya
Szalatnak
Resznek
Alsódobsza
Bodonhely
Tömörd
Pórszombat
Répceszemere
Kisp√°li
Torm√°s
K√°s√°d
L√°dbesenyŇĎ
Nagygeresd
F√ľz√©rradv√°ny
Bakonypéterd
K√°toly
Lispeszentadorj√°n
Alsómocsolád
Nemesrádó
Csempeszkop√°cs
HejŇĎk√ľrt
Palkonya
Porrogszentkir√°ly
Egyh√°zasharaszti
Hegymagas
V√°moscsal√°d
Csabaszabadi
Szentdénes
S√°ska
√öjireg
Bögöte
Nemescsó
Gadna
Z√°vod
Ikl√≥db√∂rdŇĎce
M√°nd
Veszprémgalsa
Beret
ZalaszentlŇĎrinc
Kislippó
Gordisa
Nemeskereszt√ļr
Nemespátró
Teklafalu
Olt√°rc
√Ārp√°s
Kacsóta
Karakószörcsök
P√°padereske
P√°poc
Kov√°cshida
Mesteri
Misefa
Miszla
Oroszló
Kenéz
Bakóca
T√ļrony
Pósfa
Kastélyosdombó
Villánykövesd
Magyarsarlós
Nagyr√°kos
Dr√°vapalkonya
Szabadi
Szentliszló
M√°tyus
Szegi
Csomb√°rd
S√°msonh√°za
H√°ss√°gy
Hegyh√°tszentjakab
Erzsébet
Szentistv√°nbaksa
Bókaháza
Uppony
Nemesszentandr√°s
Pusztacsal√°d
Mikekar√°csonyfa
Lénárddaróc
Kerkabarab√°s
Rinya√ļjlak
Nyugotszenterzsébet
FelsŇĎberecki
Borsodgeszt
Jágónak
Nemeshetés
C√°k
Detek
Dörgicse
Veszprémfajsz
L√ļzsok
Pamuk
Fonó
Bogd√°sa
Gerényes
Pusztaradv√°ny
K√°v√°s
M√°rkh√°za
Bugacpusztah√°za
Halogy
SzŇĎkedencs
SzŇĪr
Gy√ľgye
Kiskassa
D√ļzs
Aba√ļjv√°r
Nagypirit
Bonnya
Gelsesziget
Sobor
Nagykereszt√ļr
Magyarszombatfa
Merenye
Magyarszentmiklós
Illocska
Dunaremete
Herm√°nszeg
Damak
Szil√°gy
Kisszentm√°rton
KŇĎszegdoroszl√≥
Heresznye
Zala
Tiszacsécse
Aka
Piskó
Monaj
Visnye
Kisdobsza
Zselickisfalud
Mindszentk√°lla
Visz√°k
S√°razsad√°ny
Tékes
Alsóbogát
Pol√°ny
Csehi
Hirics
Kilim√°n
Magyardombegyh√°z
Döbrönte
Andr√°sfa
Szinpetri
Vilyvit√°ny
Torvaj
Ganna
Négyes
V√°szoly
Tomor
Somogyviszló
Sóstófalva
Vin√°r
Kerecseny
Ibafa
Dubics√°ny
Komlóska
Sorkik√°polna
Pötréte
Hern√°dpetri
ZalaerdŇĎd
Bodmér
Bakonyszentiv√°n
Hejce
Abod
Patosfa
Dozmat
Szaporca
Zajk
Köcsk
C√ļn
Alsótold
J√≥svafŇĎ
Cs√°k√°ny
Béb
FelsŇĎmar√°c
Egeralja
Tiszatardos
Nemeske
Kórós
Raposka
Murar√°tka
Bezedek
Iv√°nd√°rda
Szulim√°n
Mencshely
Sz√°razd
Holl√°d
Loth√°rd
Kisbabot
Cserénfa
Ňźrimagyar√≥sd
Kissomlyó
Balatoncsicsó
Hajm√°s
Csatka
SzegerdŇĎ
Ecseny
Tarnaszentm√°ria
Rábatöttös
Trizs
G√°losfa
RinyabesenyŇĎ
FelsŇĎgagy
Kerkaszentkir√°ly
Bisse
Zal√°ta
Gagyvendégi
Dr√°vaiv√°nyi
Nemeskér
Bucsuta
Kisasszonyfa
Tornaszentjakab
Komj√°ti
Hernádcéce
Szilv√°sszentm√°rton
Kacorlak
Terpes
Bódvalenke
Meszlen
Szegilong
Magyartelek
Duka
K√°kics
Sajómercse
PetŇĎmih√°lyfa
Teleki
Nóráp
Miklósi
Bodolyabér
Kisberény
Kemestaródfa
Porrog
Szakad√°t
KŇĎszegpaty
Békás
Liptód
Feked
Visz
Szécsisziget
Martonfa
Kiscsécs
√öjsolt
Köblény
Fazekasboda
Szarvaskend
Magyarn√°dalja
Cs√°fordj√°nosfa
Kercaszomor
Ozm√°nb√ľk
Ipacsfa
Dr√°vacsepely
Edde
Szalapa
Kemenesszentm√°rton
T√≥t√ļjfalu
Peterd
Szécsénke
Szentimrefalva
Zalkod
Potony
KeszŇĎhidegk√ļt
Kisgyal√°n
Kisherend
Bakonykopp√°ny
Pula
Gagyb√°tor
M√°rfa
Kisrécse
Lap√°ncsa
Chernelh√°zadamonya
√öjlŇĎrincfalva
Somogyaracs
Meszes
Molv√°ny
Horv√°tl√∂vŇĎ
Zsédeny
R√°dfalva
√Āg
Dr√°vaszerdahely
Zalamerenye
√Ėcs
Lickóvadamos
Kishajm√°s
Szilv√°gy
Kisr√°kos
Somogyegres
Ellend
Tésenfa
Bakh√°za
SzalafŇĎ
Aba√ļjszolnok
Rig√°cs
Karakó
Pat
Szak√°csi
Dr√°vacsehi
Németfalu
Vásárosbéc
Baskó
Adorj√°s
Kistapolca
Pusztaederics
Vig√°ntpetend
Borg√°ta
Nemeskisfalud
Pusztafalu
Tilaj
Alsóregmec
Baranyahídvég
Kéked
Grábóc
Lulla
FelsŇĎj√°nosfa
Rinyakov√°csi
Tornaszentandr√°s
Várfölde
Tárnokréti
Nagybudmér
Tivadar
Szentbékkálla
Kistolm√°cs
Somogyacsa
Vejti
Hunyadfalva
S√°mod
Bihardancsh√°za
Darnó
Mar√°za
Bózsva
Pócsa
Kissziget
Kisrozv√°gy
Regenye
B√°nfa
Kisny√°r√°d
Basal
Horp√°cs
Ap√°catorna
Iliny
Vének
Hegyh√°thod√°sz
P√°lfiszeg
Kiscsehi
√Āta
EbergŇĎc
Csarnóta
L√°pafŇĎ
Kerkatesk√°nd
Kisasszond
Kánó
Okor√°g
Homokkom√°rom
Kiskutas
Nagyvejke
√ďzdfalu
R√°bcakapi
Hern√°dszurdok
Nagyg√∂rbŇĎ
Komlósd
Csapi
Kékesd
Hossz√ļv√∂lgy
Kisg√∂rbŇĎ
SzuhafŇĎ
Kálócfa
Monyoród
Csonkamindszent
B√ľtt√∂s
Harasztifalu
Szilv√°s
Dr√°vag√°rdony
Pinkamindszent
Somogycsicsó
V√°rong
Bácsszentgyörgy
Varászló
Kupa
Csurgónagymarton
Sósvertike
Baranyaszentgyörgy
Hegyh√°ts√°l
Pettend
Koz√°rd
Zsujta
Nagycs√°ny
Kisecset
Mesterh√°za
V√°rkeszŇĎ
Pusztacsó
Pereked
P√°pr√°d
Péterhida
Kat√°dfa
Dobronhegy
Gyanógeregye
V√°s√°rosfalu
Hegyesd
S√©rsekszŇĎlŇĎs
Tótszentgyörgy
Kisb√°rk√°ny
Garbolc
Nemesl√°dony
Nagykölked
Sz√°gy
V√°zsnok
Siklósbodony
Rábaszentmiklós
Alsótelekes
Bakonygyirót
Vékény
KisszŇĎlŇĎs
Kalaznó
SzellŇĎ
√Ėrv√©nyes
Dobri
R√°polt
Zalaszegv√°r
GyŇĎr√∂cske
Vekerd
Oroszi
Zsebeh√°za
Gyöngyfa
Hegyhátmaróc
Hern√°dbŇĪd
Bosta
Porp√°c
Bakonyk√ļti
Kisf√ľzes
Balatonhenye
Ap√°tvarasd
Somogydöröcske
MezŇĎd
Vid
FelsŇĎegerszeg
SzŇĎke
B√ľkkmogyor√≥sd
Barnag
Velény
Fiad
V√°llus
Bezeréd
Tarrós
Tikos
FelsŇĎtold
Bokor
Pusztaberki
Vindornyafok
Iv√°nbatty√°n
Lócs
FŇĪzv√∂lgy
S√°rok
Orb√°nyosfa
Kisdér
Nemesnép
Komlódtótfalu
Balatonrendes
Pad√°r
F√ľz√©rkajata
√ďb√°nya
Szentpéterfölde
K√°nyav√°r
Cserh√°tszentiv√°n
Nagyhódos
Zalas√°rszeg
Kisjakabfalva
Dr√°vakereszt√ļr
T√≥fŇĪ
Nagytilaj
Edve
V√°rad
Hegymeg
Udvar
Hegyhátszentpéter
Kerkakutas
Pécsdevecser
Gétye
Orm√°ndlak
Zalaigrice
Szentjakabfa
KiscsŇĎsz
Döbörhegy
Kistam√°si
Ortah√°za
Nagymizdó
FenyŇĎfŇĎ
Zala√ļjlak
BabarcszŇĎlŇĎs
Barlahida
H√°romhuta
SzŇĎlŇĎsard√≥
Besence
√ďlmod
Monoszló
Sz√°szfa
Kisbudmér
√öjszalonta
Nemesborzova
Répceszentgyörgy
Szentborb√°s
Szorosad
Isp√°nk
Vöckönd
Filkeh√°za
Pécsbagota
GyŇĪrŇĪs
Csebény
Kétvölgy
Galv√°cs
Potyond
Kaszó
BelsŇĎs√°rd
Kerkafalva
Bodorfa
Németbánya
Maglóca
Magyarlukafa
Kiszsid√°ny
Palé
Daraboshegy
Kallósd
Hernyék
Zsennye
Marócsa
G√∂m√∂rszŇĎlŇĎs
Kaposgyarmat
Kemenesk√°polna
Szentkatalin
Tagyon
Somogysimonyi
Alsógagy
Dinnyeberki
Imola
Varga
Keménfa
ErdŇĎsm√°rok
Gad√°cs
Mérges
Kisbeszterce
Mogyoróska
Csöde
Kisberzseny
Tésa
Vöröstó
Alm√°skereszt√ļr
Salföld
Bódvarákó
Irota
Döröske
Halastó
FŇĎnyed
Dr√°vapiski
Velemér
Kutasó
Kerk√°sk√°polna
Sárfimizdó
V√°g√°shuta
Vindornyalak
Keléd
Regéc
Lasztonya
Szatta
Vadosfa
Porrogszentp√°l
Szörény
Somogyb√ľkk√∂sd
Viszló
Szentmargitfalva
K√ľlsŇĎs√°rd
Debercsény
Zebecke
Okorvölgy
K√©kk√ļt
Szentkozmadombja
B√ľr√ľs
Orfalu
Aba√ļjlak
HetyefŇĎ
Alm√°sh√°za
G√°borj√°nh√°za
Maróc
Kishódos
Gyalóka
Murga
Nagyhuta
Horv√°thertelend
Aba√ļjalp√°r
Döbröce
Somlóvecse
Markóc
Gosztola
Patca
P√°nyok
Kispirit
√Čgersz√∂g
Pördefölde
Kemse
Valkonya
Husztót
Hegyh√°tszentm√°rton
Zalaszentm√°rton
Hosztót
Rinya√ļjn√©p
Varbóc
Kovácsszénája
Cakóháza
Arka
R√°basebes
√ďbudav√°r
Börzönce
Tengeri
Ligetfalva
Szaknyér
Alsószenterzsébet
Hossz√ļv√≠z
Gar√°b
Zalaszombatfa
Márokföld
K√°ny
K√°ra
Bakonys√°g
Zalameggyes
Ramocsa
Pamlény
Nyésta
Iklanberény
Teresztenye
Bödeháza
Baglad
Magyarföld
Gombosszeg
Kisv√°s√°rhely
Keresztéte
Dötk
Kozmadombja
Litka
Nemesmedves
Sz√°r√°sz
Sénye
Sima
Lendvadedes
Libickozma
Szijártóháza
Perecse
Becskeh√°za
Csér
Zalak√∂vesk√ļt
Megyer
Tornabarakony
Debréte
Pusztaap√°ti
Csertalakos
Lendvajakabfa
FelsŇĎszenterzs√©bet
Tornak√°polna
Iborfia
Tököl
Gagyap√°ti
Solym√°r
Barcs
Tiszaföldvár
Komló
Komoró
K√∂mlŇĎ
K√∂m√∂rŇĎ

...

...